Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Plané na Tachovsku došlo k explozi ve skladu technických plynů, byl vyhlášen zvláštní stupeň poplachu

Dne 30. června 2017 po 10:00 bylo přijato oznámení o požáru skladu propanbutanových lahví v Plané v Nádražní ulici. Na místo se sjely všechny záchranné složky, přičemž policejní hlídky primárně zajišťovaly evakuaci lidí z nejbližších domů – jednalo se přibližně o 20 osob.

Postupně k požáru vyjely asi dvě desítky jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů z Plzeňského a Karlovarského kra­je.

Místo s ohledem na bezpečnost policisté uzavřeli přibližně v okruhu 500 metrů, neboť požár provázela série detonací. Doprava byla odkláněna, policisté zajišťovali i to, aby se lidé nenacházeli v ulicích poblíž místa požáru.

Požár byl takového rozsahu, že velitel zásahu rozhodl vyhlásit zvláštní stupeň poplachu a nechal uzavřít okruh asi půl kilometru. Zastaven byl provoz na nedaleké trati a silnicích v okolí. Železniční doprava byla obnovena kolem poledne, uzavřena zůstala pouze ulice Nádražní, aby hasiči měli volnou trasu pro dopravu vody na hašení.

Požár byl vidět z velké dálky. Ještě několik desítek minut po příjezdu prvních jednotek vybuchovaly tlakové láhve a jejich fragmenty odlétávali do širokého okolí. Tlaková vlna poničila několik nedalekých budov, většinou se vysklila okna. Stav konstrukce skladu nedovolil, aby se hasiči k požáru přiblížili.

Železnou konstrukci a tlakové láhve hasiči ochlazovali z dálky. Pro zvýšení bezpečnosti hasebního zásahu používali monitory. Sklad byl zaplněný, dle dostupných informací se v něm mohlo nacházet 500 plných tlakových nádob.

Na místo zásahu se dostavili i příslušníci Chemické laboratoře z Třemošné. Po celo dobu monitorovali koncentrace nebezpečných látek v ovzduší a zkontrolovali blízké vodní toky. Toxické zplodiny obec nijak neohrozily.

Při požáru byli zraněni dva zaměstnanci. Jeden muž byl od začátku pohřešován. Po jedné hodině odpoledne se potvrdily nejhorší obavy – hasiči při dohašovacích pracích z výškové techniky nalezli v troskách tělo pohřešovaného. Zraněn byl i jeden ze zasahujících hasičů.

Kolem druhé hodiny odpoledne se začaly redukovat zasahující jednotky. Hasiči pokračovali dál v ochlazování až do zhruba čtyř hodin. Poté, co překontrolovali objekt termokamerou, vstoupili do budovy vyšetřovatelé z TÚPO, PČR a HZS. Po provedení nezbytných úkonů potřebných k vyšetření tragédie hasiči vynesli tělo zemřelého a předali k ohledání.

Ve večerních hodinách hasiči předali místo události Policii ČR a majiteli. Místní dobrovolní hasiči budou v pohotovosti minimálně po celou noc pro případ, že by se ještě objevilo na požářišti ohnisko.

Příčina vzniku požáru je doposud v šetření. Škody byly předběžně odhadnuty na 7 milionů korun. Předpokládá se, že by částka ještě mohla o několik milionů narůst. Poškozen byl objekt skladu, přilehlé budovy, auta zaparkovaná v areálu, stroje a zařízení uvnitř budovy a skladové zásoby.

Zasahující jednotky:

  • HZS: Stříbro, Tachov, Mariánské Lázně (KVK)
  • CHL Třemošná
  • SŽDC Cheb (KVK)
  • SDH: Bor, Ctiboř, Černošín, Drmoul (KVK), Chodová Planá, Planá, Stráž, Stříbro, Tachov

17.05.2018

V souvislosti s výbuchem nahromaděného plynu a s následným rozsáhlým požárem, ke kterému došlo na konci června loňského roku v areálu v Plané, zahájil policejní komisař trestní stíhání 62letého muže a obvinil jej ze spáchání přečinu obecného ohrožení z nedbalosti.

Na základě provedeného šetření, vyslechnutých svědků a zejména ze znaleckých posudků z různých oborů je zřejmé, že dotyčný po blíže nezjištěnou dobu, nejméně v obdobní několika let, skladoval propanbutanové lahve v objektu, který k takové činnosti nebyl zkolaudovaný, a sám nebo prostřednictvím dalších osob prováděl přepouštění propanbutanu, tedy přečerpával propanbutan z jedné lahve do druhé, aniž by k tomu měl příslušné oprávnění.

Přičemž na konci června loňského roku došlo v areálu z blíže nezjištěné příčiny k výbuchu nahromaděného plynu, následnému požáru a k explozím většího počtu plynových propanbutanových lahví, jejichž kovové části byly v důsledku jednotlivých detonací odmršťovány do okolí skladu.

V jeho blízkosti se nachází budovy dalších firem i obytné domy. S ohledem na uvedenou situaci byl vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu spojený s uzavřením provozu na železniční trati Plzeň – Cheb, uzavřením pozemních komunikací v blízkosti požáru a evakuací osob v okolí 500 metrů od uvedeného skladu.

V důsledku výbuchu došlo k vážnému zranění tehdy 59letého zaměstnance a jeho následnému uhoření.

V případě, že soud uzná obviněného muže vinným, hrozí mu trest odnětí na tři léta až deset let.

por. Bc. Dagmar Jiroušková
Policie ČR
Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet