Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár způsobila kamna v kůlně

Škodu ve výši 400 tisíc korun způsobil v neděli 22. března 2009 večer na majetku majitele rodinného domu v části Hvězdov obce Ralsko požár. Požár kůlny, který se vlivem větru rozšířil i na střešní konstrukce rodinného domu, byl ohlášen na operační středisko HZS Libereckého kraje v 17:29 hodin. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Jablonného v Podještědí spolu s jednotkou z Bělé pod Bezdězem ze Středočeského kraje a dobrovolní hasiči z Mimoně, Zákup a Stráže pod Ralskem celkem se 7 cisternovými vo­zy.

Při příjezdu prvních jednotek požární ochrany byla již kůlna zcela zachvácena ohněm. Hasiči nasadili na požár 4 vodní proudy. Oheň se vlivem větru rozšířil i na střešní konstrukci a půdní prostory domu. Požár se podařilo hasičům dostat pod kontrolu v 18 hodin a úplná likvidace trvala téměř další dvě hodiny.

Příčinou vzniku požáru byla nedbalost při obsluze topidla na tuhá paliva, které bylo umístěno v dřevěné kůlně. Při požáru shořela celá dřevěná kůlna, uvnitř zaparkované motocykly, čtyřkolka a další vybavení. Na domu byly poškozeny střešní konstrukce a krov. Hasičům se podařilo uchránit majetek v hodnotě 1 milionu korun.


por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje


-swo-

Sdílet