Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při cvičení krizového štábu hasiči na Zlínsku využili i nový kontejner nouzového přežití

Ve dnech 29. – 30. června 2017 se v obci Lipina na Zlínsku uskutečnilo taktické cvičení krizových štábů obcí s rozšířenou působností Valašské Klobouky a Zlín.

Po rozsáhlé živelní pohromě a naplnění připravených kapacit pro nouzové ubytování a stravování postiženého obyvatelstva, požádala starostka města Valašské Klobouky Krajské operační a informační středisko HZS Zlínského kraje o svolání krizového štábu Valašské Klobouky a zajištění krátkodobého nouzového přežití 50 osob, které již nelze umístit v nasmlouvaných stálých zařízeních v působnosti obce s rozšířenou působností.

Vedení krajského ředitelství HZS Zlínského kraje rozhodlo o použití mobilního zařízení – kontejneru nouzového přežití pro 50 osob, který slouží ke krátkodobému rychlému poskytnutí účinné a neodkladné pomoci obyvatelstvu postiženému mimořádnou událostí nebo může být využit jako zázemí pro zasahující složky integrovaného záchranného systému.

Přečtěte siHasiči v Libereckém kraji představili kontejner nouzového přežití, tři stejné a nové slouží v dalších krajích

Takto byl postaven námět taktického cvičení, jehož vlastní průběh měl pro krizové štáby více charakter prověřovacího a současně ukázkového cvičení.

První den cvičení, které začalo ve 12:00 hodin, byl zaměřen na zřízení stanoviště štábu velitele zásahu, přesun kontejneru nouzového přežití z centrální stanice Zlín do místa výcviku a jeho rozvinutí s přípravou nafukovacího stanu, stanových přístřešků a přechodového modulu.

Dále byly připraveny hygienická, kuchyňská a skladovací sekce. Současně byla připravena i pracoviště skříňových vozidel PV3S z Milošova a Zlína.

Po dokončení přípravných prací následovala odborná příprava přítomných hasičů v oblastech zdravotnické přípravy, nouzového přežití, technické zkoušky věcných prostředků a přípravy a výdeje stravy. V 18:00 hodin byla zaměstnání prvního dne cvičení ukončena.

Druhý den cvičení byl zahájen v 07:00 hodin svoláním krizového štábu. Plánované svolání krizového štábu se štábním nácvikem bylo prostředkem k provedení odborné přípravy s cílem získat, prohloubit a upevnit znalosti a návyky pro zvládnutí činností vyplývajících ze zařazení členů v rámci krizového štábu a schopnosti podílet se na řešení mimořádné události nebo krizové situace, seznámit se s využitím zpracované dokumentace a komunikovat s orgány krizového řízení a složkami integrovaného záchranného systému.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet