Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru vrakoviště byl zraněn majitel

Devětatřicetiletý majitel vrakoviště v Čebíně na Brněnsku byl dnes dopoledne zraněn při požáru několika autovraků. Muž uprostřed haly o rozměrech zhruba 80 krát 20 metrů rozebíral jeden z vraků aut a při tom se zřejmě vznítily páry ze zbytků benzínu v palivové nádrži vozu.

Devětatřicetiletý majitel vrakoviště v Čebíně na Brněnsku byl dnes dopoledne zraněn při požáru několika autovraků. Muž uprostřed haly o rozměrech zhruba 80 krát 20 metrů rozebíral jeden z vraků aut a při tom se zřejmě vznítily páry ze zbytků benzínu v palivové nádrži vozu.

Oheň se postupně rozšířil na pět uskladněných vraků. Majitel areálu se požár před příjezdem hasičů snažil sám hasit a utrpěl popáleniny v obličeji a na rukou. Zdravotníci zraněného muže převezli do nemocnice.

Požár byl hasičům ohlášen v 9.59 hodin, krajské operační a informační středisko HZS na místo vyslalo čtyři požární jednotky – profesionální jednotku ze stanice v Tišnově a dobrovolné jednotky z Čebína, Drásova a Kuřimi.

Protože při jejich příjezdu byla takřka celá hala plná autovraků silně zakouřená a nebylo možné určit rozsah požáru, rozhodl velitel zásahu o zřízení čerpacího stanoviště pro kyvadlovou dopravu vody od požární nádrže v obci. Toto stanoviště zůstalo v záloze a k hašení stačila voda z nádrží čtyř cisteren.

Hasiči v dýchacích přístrojích do silně zakouřené haly vnikli po násilném otevření dvou vchodů a k odvětrání haly nasadili přetlakovou ventilaci. Průzkum ukázal, že oheň se rozšířil na pět uskladněných vraků a zasáhl také střechu objektu. Požár se dvěma vodními proudy podařilo dostat pod kontrolu v 10.22 hodin a za dalších 34 minut zlikvidovat.

Příčinou vzniku požáru byla nedbalost zřejmě při práci s rozbrušovací pilou. Oheň kromě uskladněných vraků poškodil také střechu haly na ploše zhruba 10 krát 15 metrů. Škodu vyšetřovatel HZS předběžně vyčíslil na 200 tisíc korun.


Ilustrační foto



por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje


-swo-

Sdílet