Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Město zakoupilo pro dobrovolné hasiče dýchací techniku

Moderní dýchací techniku za 7,5 milionu korun předal první náměstek primátora Rudolf Blažek pražským dobrovolným hasičům. Zástupci sborů dobrovolných hasičů je převzali na slavnostním setkání dne 23. 3. 2009 v 17.00 hodin v hasičské zbrojnici v Praze – Lipencích.

„Během požáru Průmyslového paláce a rozsáhlého požáru v tržnici SAPA v Libuši, kde zasahovali vedle profesionálních hasičů i pražští dobrovolní hasiči, se ukázalo, že je třeba jednotky dobrovolných hasičů dovybavit odpovídající dýchací technikou. Ještě před koncem loňského roku se podařilo zajistit potřebné finanční prostředky ve výši 7,5 milionu korun na její nákup a jsem rád, že dnes mohu tuto moderní techniku jednotkám předat," řekl náměstek primátora Rudolf Blažek.

Na území hl. m. Prahy je dislokováno celkem 34 jednotek sborů dobrovolných hasičů, z nich 30 je zařazeno v systému plošného pokrytí území hlavního města a jsou určeny pro záchranné práce v souladu s Požárním poplachovým plánem hl. m. Prahy. Pražské sbory dobrovolných hasičů mají přes 2 000 členů. V zásahových družstvech je k výjezdu připraveno 480 hasičů, kteří mohou díky náročnému výcviku efektivně doplňovat činnost profesionálního hasičského sboru i samostatně zasahovat při požárech, živelních katastrofách a dalších mimořádných událostech.

Předání techniky se uskutečnilo v hasičské zbrojnici v Lipencích, (Na Bambouzku 457, Praha 5-Lipence) za účasti účasti ředitele odboru krizového řízení MHMP Petra Berana, zástupců Městského sdružení hasičů hlavního města Prahy, velitelů a členů jednotek sborů dobrovolných hasičů a dalších hostů.



Zdroj: Magistrát Hl. města Prahy

Technická specifikace dýchacího přístroje Dräger, dodaného jednotkám JSDH hl.m. Prahy:

Nosič PA90 Basic (schválení pro použití v hasičské praxi dle ČSN EN 137:2006, část 2): deska z karbonového kompozitu, polstrované ramenní popruhy a jednoduchý opasek, rychlospojka pro připojení plicní automatiky na pravém rameni, manometr s integrovanou varovnou píšťalou, přetlaková plicní automatika PSS-P s držákem na opasek.

Karbon-kompozitová tlaková láhev 6,9L/300bar s životností 20 let

Přetlaková ochranná maska Dräger FPS7000 EPDM s rychloupínáky standardu Dräger/Gallet


foto: požáry.cz


-swo-

Sdílet