Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pětimilionová škoda vznikla u požáru v Hrdějovicích, hořel drtič kolejových pražců

Hustý černý kouř se v pondělí 3. července 2017 v odpoledních hodinách valil od kolejí u Hrdějovic.

Na místo v 15:39 hodin vyjeli profesionální hasiči ze stanice České Budějovice, kteří průzkumem zjistili, že se jedná o požár drtiče kolejových pražců, kdy požár se dále rozšířil na dvě čtyřmetrové hranice složených pražců a samotnou štěpku.

Požár byl v době příjezdu českobudějovické jednotky již v plném rozsahu. Hasiči nasadili dva útočné C proudy a dva vysokotlaké proudy. Na hořící stroj hasiči použili těžkou pěnu.

Mezitím k požáru přijely dvě jednotky podnikových hasičů SŽDC České Budějovice, které vytvořily další dva proudy a zároveň zajišťovaly doplňování a střídání zasahujících hasičů. Jako posilová jednotka k požáru přijela také velkoobjemová cisterna z českobudějovické stanice pro zajištění dodávky vody. Hromady štěpky hasila jednotka SDH obce Hrdějovice.

Z hořícího stroje a pražců šel silný kouř, hasiči proto zasahovali v kompletní dýchací technické. Hasiči zároveň s hašením ochlazovali bezprostřední okolí, aby zabránili rozšíření požáru na blízké pole se vzrostlým obilím.

Likvidaci požáru velitel zásahu nahlásil v 18 hodin. Ještě před tím hasiči požářiště zkontrolovali termokamerou, aby vyloučili skrytá ohniska. Vyšetřovatel HZS stanovil výši vzniklé škody na 5 000 000,–. Příčina vzniku požáru je v šetření.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet