Sobota 11. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči procvičovali zásah na únik kyseliny chlorsulfonové

Dne 24. března v 8 hodin byli profesionální hasiči z Pardubic přivoláni k úniku nebezpečné látky do areálu pardubické Synthesie. V budově, v níž se nachází úložiště kyselin a žíravin, došlo při přečerpávání kyseliny chlorsulfonové k poškození těsnění na přírubě čerpadla a následnému úniku kyseliny.

Dne 24. března v 8 hodin byli profesionální hasiči z Pardubic přivoláni k úniku nebezpečné látky do areálu pardubické Synthesie. V budově, v níž se nachází úložiště kyselin a žíravin, došlo při přečerpávání kyseliny chlorsulfonové k poškození těsnění na přírubě čerpadla a následnému úniku kyseliny. V zásobníku bylo 18 tun této nebezpečné látky. Při příjezdu hasičů do areálu Rybitví, na místě již zasahovali hasiči podnikového HZS.

Naštěstí se nejednalo o skutečnou havárií a únik kyseliny, ale pouze o taktické cvičení. Kyselina chlorsulfonová je velmi nebezpečná látka, a tak hasiči museli pracovat v oblecích s nejvyšší ochranou, tedy v přetlakových oblecích s dýchacími přístroji. Čerpání kyseliny bylo hasiči zastaveno, prasklým těsněním unikala kyselina z vyšších pater naplněného potrubím do záchytné jímky. Z vytékající směsi se uvolňovaly toxické páry, které zamořily úložiště a přilehlé okolí. Hasiči zabránili dalšímu šíření nebezpečné látky vodními clonami a mlhou. Toto ale bylo možné použít v dostatečné vzdálenosti od místa úniku, protože kyselina chlorsulfonová reaguje v kontaktu s vodou explozivně. K neutralizaci uniklé kyseliny byla použita soda.

V objektu, kde došlo cvičně k úniku nebezpečné kyseliny, se zpracovávají a skladují hořlavé kapaliny I. a III. třídy, oxidovadla a žíraviny. Ke zranění osob nedošlo.

Podle plánu odborné přípravy se tato součinnostní cvičení provádějí čtyřikrát za rok. Samotných nácviků řešení krizových situací je podle zaměření 40 taktických a 36 prověřovacích cvičení ročně. Dnešní cvičení splnilo svůj účel.


Info: por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje


-wap-

Sdílet