Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Nechanicích doplnili vybavení, dobrovolní hasiči nyní disponují i externím defibrilátorem a jsou zapojeni do systému First responder

V první polovině roku 2017 byly jednotce SDH Nechanice zakoupeny nové věcné prostředky a OOPP a to díky dotaci, kterou přerozděluje Královéhradecký kraj. Mezi ty největší pomocníky patří plovoucí páteřní deska od firmy Spencer Rock Pin se sadou popruhů a headblocků.

Mezi další, neméně užitečné pomocníky, patří sada skládacích a svítících kuželů. Zakoupeny byly i dva kompletní zásahové obleky DEVA Taurus, zásahová obuv LUKOV Plus a rukavice pro technické zásahy od firmy Holík.

Mezi poslední pomocníky patří batoh se zdravotnickým vybavením od firmy Ego Zlín i s 2l tlakovou lahví s O2, prstový Oxymetr.

Nejmladším pomocníkem v našich řadách je automatizovaný externí defibrilátor Lifepack 1000. Současně s pořízením AED byla v sobotu 1. 7. 2017 jednotka proškolena školitelem České resuscitační rady pracující u Zdravotnické záchranné služby Královehradeckého kraje (ZZS KHK).

Po úspěšném zakončení kurzu byla jednotka zavedena do systému ZZS KHK a je předurčena k zásahům u osob s náhlou zástavou oběhu v nejbližším okolí Nechanic.

Zároveň jsou od ledna toho roku dva naši členové vedeni u ZZS KHK jako tzv. First respondeři a spoluprací se ZZS KHK u NZO okolí, kde se právě nacházejí a to díky aplikaci Kiss Sharp která, sleduje jejich pozici a pokud v okolí (rádius dosahu si volí First responder sám v rozsahu od 2 do 12 km) postihne někoho náhlá zástava oběhu, tak obdrží výzvu současně s posádkou ZZS a pokud mohou a chtějí, potvrdí událost a vyjíždějí na místo.

Hlavní výhoda tohoto systému je, že vůbec nezatěžuje operátorky KZOS, jelikož pracuje zcela automaticky. Tato součinnost se ZZS je čistě dobrovolná a tudíž zcela bez jakýchkoliv odměn pro zasahující osoby. Ty tak činí pouze ze svého přesvědčení a odhodlání pomoci tam, kde je potřeba.

Oba naši členové byli již u 4 událostí, z toho u tří osob došlo k obnovení základních životních funkcí a byly předány do zdravotnického zařízení.

Na závěr bych rád zmínil, že kromě činnosti v jednotce, která se pochopitelně skládá z pravidelných odborných školení, cvičení a pochopitelně samotných zásahů, se snaží naši členové naplňovat heslo „Bohu ku cti, bližnímu ku pomoci, vlasti ku prospěchu.“ jak jen to jde a těm, kterým to zaměstnání a ostatní okolnosti dovolí, darují zdarma krevní deriváty, jsou zapsáni v národním registru kostní dřeně a zúčastňují se různých charitativních akcí např. Kingspan běhu proti rakovině a zato bych jim zde rád poděkoval.

Zároveň se zde sluší poděkovat manželkám, přítelkyním, dětem a ostatním rodinným příslušníkům všech členů, kteří tolerují a chápou toto poslání, protože mnohdy kluci opouští své rodiny zcela neplánovaně a zpravidla i na několik hodin. I jim tedy patří velké díky.

Jan Galásek
velitel JSDH Nechanice
Sdílet