Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Deset jednotek bylo vysláno do obce Stránka na Mělnicku k výbuchu a následnému požáru domu

V úterý 11. července 2017 byl v 7.18 hodin na tísňovou linku HZS Středočeského kraje oznámen výbuch v rodinném domku v obci Stránka nedaleko Mšena na Mělnicku.

Operační důstojník k události vyslal profesionální hasiče z Benátek nad Jizerou, Bělé pod Bezdězem, Kladna, Mělníka a Slaného a jednotky SDH obcí Mšeno, Mělnické Vtelno, Katusice a Střemy. Na mezikrajskou výpomoc vyrazili dobrovolní hasiči obce Dubá z Libereckého kra­je.

Při explozi uniklého plynu z propanbutanové lahve došlo k totální destrukci objektu s následným požárem. Majitel se v okamžiku výbuchu nacházel ve vchodových dveřích, takže byl tlakovou vlnou vyhozen ven, ale utrpěl popáleniny, se kterými byl převezen sanitním vozem do nemocnice v Praze na Vinohradech.

Krátce po osmé hodině hasiči pomocí čtyř proudů C požár lokalizovali. Při zásahu v troskách domu objevili další dvě tlakové lahve, které vynesli a ochlazovali vodou. Pro doplňování hasební vody posloužil nedaleký rybník přímo v centru obce.

Pomocí traktoru zapůjčeného obcí se ze sutin podařilo vytáhnout poničený osobní automobil. Kolem půl deváté začal velitel zásahu redukovat jednotky, které se postupně začaly vracet na své základny.

Na místo si ale vyžádal pomoc Záchranného útvaru HZS ČR, který ze základny v Jihlavě vypravil těžký kolový speciál Tatra 815 6×6 UDS 214 s velkou teleskopickou­ lžící.

Dohašování skrytých ohnisek a další likvidační práce budou pokračovat i v odpoledních hodinách.

Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje
Sdílet