Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení v Energetice Třinec simulovalo únik vysokopecního plynu

Šest desítek hasičů, policistů, strážníků, zdravotníků a plynařů se zapojilo do čtvrtečního taktického cvičení (26. 3. 2009) integrovaného záchranného systému v areálu firmy Energetika Třinec na Frýdecko-Místecku a bezprostředním okolí. Další dvě desítky pozorovatelů sledovaly, zda zasahující složky postupují dostatečně rychle a správně.

Šlo o simulaci úniku silně toxického vysokopecního plynu z potrubí, vedoucího do plynojemu v části Třinec-Borek, likvidaci události a v první řadě o záchranu tří intoxikovaných osob. Toto prověřování vnějšího havarijního plánu firem Energetika Třinec a Třineckých železáren trvalo zhruba hodinu.

Havárii oznámil ve čtvrtek dopoledne na operační středisko hasičů ve Frýdku-Místku a další místa dispečink provozovatele, mj. i nedaleké železniční nádraží v Třinci. Ten na nebezpečí upozornilo čidlo a posléze i plynař na místě, který zjistil v potrubí trhlinu.

Na místo havárie byly vyslány čtyři hasičské jednotky dvě z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (Třinec a Frýdek-Místek), Třineckých železáren a dobrovolná hasičská jednotka Třinec-Guty. Na železniční nádraží vyrazili drážní hasiči (SŽDC Ostrava), kteří kontrolovali oblast kolejiště. Vlaková doprava nebyla zastavena.

Hasiči zachránili jednoho zraněného zaměstnance Energetiky Třinec uvnitř areálu, v obytné oblasti další dvě postižené osoby a za zónou ohrožení je předali rychlé záchranné službě. Po hasičích přišli na místo havárie pracovníci výjezdové skupiny Plynového hospodářství Energetiky Třinec, kteří ve spolupráci s firmou Kohut Třinec trhlinu utěsnili.

Do cvičení se zapojila také Policie ČR a Městská policie Třinec. Celkem 16 policistů a strážníků mělo na starosti simulaci dopravní uzávěry postiženého území, silniční doprava ale nebyla pro projíždějící vozidla přerušena.

Obyvatelé okolí areálu Energetiky Třinec byli varováni elektronickou sirénou v Třineckých železárnách, včetně mluvené informace. Cvičil také Krizový štáb města Třinec, jehož vozidlo projíždělo zastavěnou oblast Borku a Starého Borku s mobilní sirénou a opakovaně informovalo o havárii, respektive o cvičení.

Reakci na únik nebezpečného plynu si vyzkoušely i dvě základní školy, kde byla uzavřena a utěsněna okna a žáci, pedagogové a další personál se přesunuli na odvrácenou stranu školních budov. Šlo o školu s českým (550 žáků + pedagogové a personál) a polským vyučovacím jazykem (150 žáků + pedagogové a personál).

Zhruba po hodině byl cvičný zásah ukončen. Prověřil především součinnost jednotek z HZS MSK a Třineckých železáren s dobrovolnou hasičskou jednotkou a také zapojení dalších složek integrovaného záchranného systému (IZS), tedy Policie ČR, Městské policie Třinec a Zdravotnické záchranné služby.

Do šesti desítek zasahujících nebyly započteny dvě desítky pozorovatelů ze všech zúčastněných složek, kteří mj. kontrolovali dojezdové časy jednotlivých vozidel na místo havárie, zaměřovali se na úroveň komunikace a koordinace jednotlivých subjektů.

Aby hasiči zabránili jakýmkoli obavám obyvatel domů a domků v sousedství areálu firmy v oblasti Borku a Starého Borku, vhazovali dva dny před cvičením do jejich domovních poštovních schránek letáčky s upozorněním na cvičení celkem kolem 150 kusů. Letáčky především upozorňovaly na skutečnost, že během cvičení zazní i v obydlené části informace o úniku plynu z Energetiky.

Cvičení integrovaného záchranného systému prověřilo opět po třech letech vnější havarijní plán této firmy, tedy zjednodušeně připravenost na případnou havárii v případě, že bude přesahovat areál firmy a ohrozí civilní obyvatelstvo. V Moravskoslezském kraji musela zpracovat takový vnější havarijní plán (ve spolupráci s HZS MSK) desítka firem, zaměřených na chemickou a hutní výrobu.



Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-swo-

Sdílet