Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár domu v ostravské Cihelní ulici se zraněním a evakuací

Bezmála dvě desítky hasičů především ze stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Ostrava-Fifejdy zasahovaly v pátek 27. 3. 2009 ráno u požáru čtyřpatrového bytového domu se sedlovou střechou v Cihelní ulici.

Bezmála dvě desítky hasičů především ze stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Ostrava-Fifejdy zasahovaly v pátek 27. 3. 2009 ráno u požáru čtyřpatrového bytového domu se sedlovou střechou v Cihelní ulici. Vedle likvidace požáru v prvním patře hasiči evakuovali z domu 15 osob a sundávali zraněnou seniorku (ročník 1942) ze stříšky pod hořícím bytem, odkud vyskočila.

Centrum tísňového volání v Ostravě obdrželo informaci o požáru deset minut po sedmé hodině ranní. Na místo byla ihned vyslána jednotka HZS MSK dvěma vozidly, vyjel také protiplynový automobil a automobilový žebřík AZ 30.

Hořelo v prvním patře domu v bytě 1+1, silně zastlaném starým textilem a dalším nepořádkem, a také na chodbě u bytu. Jeho uživatelka vyskočila z okna na stříšku do dvorku do hloubky asi dva metry. Hasiči ji ze stříšky sundali a předali rychlé záchranné službě. Byla při vědomí a komunikovala.

Hořely také zatlučené dveře čtyř zbývajících bytů na patře. V domě s 19 byty byly obsazeny již jen poslední čtyři, protože kvůli zvýšenému hluku ze silniční dopravy nevyhovovaly.

Protože celý dům byl silně zakouřen, hasiči zasahovali v dýchacích přístrojích. Z domu evakuovali všechny přítomné obyvatele – 5 dospělých a deset dětí. Sálavé teplo a kouř poničily rozvody plynu a elektřiny a v domě ve vlastnictví obvodu Moravská Ostrava a Přívoz nebylo možné další žití. Nájemníkům již byly přiděleny náhradní byty.

Hasiči dostali požár pod kontrolu během čtvrthodiny, pak pokračovalo hodinu a půl dohašování i s vynášením části vybavení a odpadků z bytu seniorky na chodbu a do dvora. Vedle toho byla nasazena do objektu přetlaková ventilace.

Škoda na domě je odhadována řádově v několika statisících korun. Příčinu vzniku požáru šetří Policie ČR ve spolupráci s vyšetřovatelem HZS MSK.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

-miw-

Sdílet