Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

CVIČENÍ: Borskou věznici zasáhl fiktivní požár

CVIČENÍ: Požár prádelny v objektu věznice Plzeň-Bory vyděsil v pátek 27. března pracovníka vězeňské služby při pravidelné kontrolní pochůzce. Kvůli silnému zakouření nebyla schopna požár zvládnout zásahová požární hlídka věznice, proto byli na místo povolání profesionální hasiči. Požár si vyžádal dvě zraněné osoby.

Požár prádelny v objektu věznice Plzeň-Bory vyděsil v pátek 27. března pracovníka vězeňské služby při pravidelné kontrolní pochůzce. Kvůli silnému zakouření nebyla schopna požár zvládnout zásahová požární hlídka věznice, proto byli na místo povolání profesionální hasiči. Požár si vyžádal dvě zraněné osoby.

Ilustrační foto.

Tak by asi vypadal úvodní text zprávy, kdyby skutečně v prádelně borské věznice hořelo. Naštěstí si zásah vyzkoušely jednotky jen cvičně. Taktického cvičení se kromě jednotek profesionálních hasičů ze stanic Plzeň-střed a Plzeň-Košutka zúčastnila Vězeňská služba ČR a Policie ČR. Cvičení se uskutečnilo v pátek 27. března 2009 mezi 10.00 a 11.00 hodinou.


Námět cvičení

Při kontrolní pochůzce zjistí pracovník vězeňské služby silné zakouření z prostor prvního nadzemního podlaží v oblasti prádelny. Zakouření je tak silné, že požární hlídka není schopna bez odpovídajícího vybavení sama zasáhnout. Zplodiny hoření se postupně rozšiřují do přilehlého křídla areálu věznice. Situace je ohlášena vrchnímu inspektorovi strážní služby, který rozhoduje o zahájení evakuace ohrožených zaměstnanců, vězňů a vyžaduje pomoc na operačním středisku HZS. Během evidence osob po provedené evakuaci se pohřešují dvě osoby.

Průběh cvičení

Zásahová požární hlídka spolu se zásahovým družstvem se snaží uhasit požár pomocí přenosných hasicích přístrojů a nástěnných hydrantů. Po evakuaci prádelny přijíždí na místo jednotky HZS a začnou s vyhledáváním pohřešovaných osob. Poté, co jsou obě osoby nalezeny a vedeny ven, je nasazena přetlaková ventilace k odvětrání objektu, aby bylo možné nalézt ohnisko požáru. Po nalezení a uhašení ohniska jednotky dokončí závěrečný průzkum.

Cíle cvičení

  • ověření připravenosti odpovědných osob a pracovníku vězeňské služby při evakuaci chovanců věznice
  • ověřit dojezdové časy jednotek IZS do areálu věznice
  • ověřit možnosti a vzájemnou koordinaci vězeňské služby a jednotek HZS při společném řešení mimořádné události v objektu věznice
  • ověřit spojení jednotek IZS v areálu věznice, komunikaci velitel jednotky HZS s vězeňskou službou
  • ověřit taktické postupy, rychlost a účinnost zásahu jednotek HZS
  • praktický výcvik příslušníku vězeňské služby s dýchací technikou

Jednotky HZS se při cvičení seznámí s objektem pro případnou zásahovou činnost a zmapují příjezdové cesty k objektu. Dalším účelem cvičení je zvládnout orientaci v prostorách věznice.

Ilustrační foto.

Blanka Nechvátalová
(zast. tisk. mluvčí)
HZS Plzeňského kraje

-miw-

Sdílet