Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Osmnáct zraněných osob po nehodě dvoupatrového autobusu

V pátek 27. března v 8:06 hodin byla na tísňovou linku HZS Středočeského kraje ohlášena vážná dopravní nehoda litevského autobusu převážejícího 52 cestujicích. Nehoda se stala mezi obcemi Nupaky a Čestlice, okres Praha-východ.

Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje vyslalo na místo mimořádné události jednotku profesionálních hasičů ze stanice Říčany s mobilní požární technikou CAS 15 – MERCEDES BENZ (cisternová automobilová stříkačka), CAS 24 – L101 (cisternová automobilová stříkačka) a AJ 16 – T815 6×6 (automobilový jeřáb) společně s jednotkou dobrovolných hasičů obce Průhonice s CAS 24 – L101 (cisternová automobilová stříkačka). Dále na místo nehody byly povolány tři sanitní vozy a vrtulník záchranné služby.

Po příjezdu na místo události v 8:18 hodin bylo zjištěno, že se jedná o dopravní nehodu dvoupatrového autobusu. Z dosud neznámých příčin sjel řidič litevského autobusu mimo vozovku a převrátil se na pravý bok do pole. Ve vozidle cestovalo celkem 52 osob včetně řidiče. Celkem bylo zraněno 18 osob, z toho 2 osoby utrpěly těžká zranění. Vzhledem k tomu, že jedna z těžce zraněných osob byla zaklíněna uvnitř autobusu, musela jednotka hasičů k vyproštění zraněné osoby použít hydraulickou vyprošťovací soupravu.

V 8:37 hodin byla těžce zraněná osoba vyproštěna a transportována letecky do Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích. Ostatní zraněné osoby převezla záchranná služba k ošetření do nemocnic v Krči, Vinohradech a Říčanech u Prahy.

Hasiči provedli protipožární opatření a pomohli ostatním cestujícím vynosit věci před havarovaný autobus. Příčina dopravní nehody je v šetření Policie ČR. V 10:27 hodin se jednotky hasičů vrátily zpět na své základny.


Foto: Bc. Dalibor Zeman
velitel PS Říčany

autor Lukáš Vejvar
Oddělení ZPP Kladno


-swo-

Sdílet