Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kuriózní a zvláštní zásahy hasičů Olomouckého kraje v roce 2008 a 2009

Základním posláním Hasičského záchranného sboru České republiky je chránit životy a zdraví obyvatel a majetek před požáry a poskytovat účinnou pomoc při mimořádných událostech. Naprostá většina zásahů, u kterých hasiči zasahují, jsou spíše negativního charakteru.

Základním posláním Hasičského záchranného sboru České republiky je chránit životy a zdraví obyvatel a majetek před požáry a poskytovat účinnou pomoc při mimořádných událostech. Naprostá většina zásahů, u kterých hasiči zasahují, jsou spíše negativního charakteru. Přesto se však každý rok najde několik kuriózních nebo netradičních výjezdů. Nerada bych však tímto přehledem kuriozit za rok 2008 nabádala občany, aby hasiče volali na pomoc kvůli jakékoli události. Operační důstojník vždy vyhodnotí situaci a jednotku odešle k takové události, u které hrozí nebezpečí z prodlení.

Ilustrační foto

Také v průběhu loňského roku zasahovali hasiči z celého Olomouckého kraje u kuriózních a netypických zásahů.

Prstýnek nešel dolů

Ve čtvrtek 10. dubna 2008 přišlo na operační středisko hlášení z Fakultní nemocnice v Olomouci, že mají na příjmu devítiletou holčičku, který má na prstě (prostředníčku) dvojitý kroužek z chirurgické oceli a nemůže jej sundat. Když hasiči přijeli na místo, zjistili, že otec s dívkou s kroužkem na prstě už byli ve zlatnictví, ale tam se jim ho nepodařilo sundat, vydali se proto do nemocnice. Ani lékařům se nepodařilo s kroužkem nic udělat, a tak zavolali na pomoc hasiče. Ti pomocí malé brusky kroužky nařízli, jehlovými pilníky dopilovali a rozevřeli. Po celou dobu prst dívce ochlazovali vodou. Po ukončení zásahu byla předána do rukou lékařů.

Podobný zásah se odehrál v neděli 27. dubna 2008. V 16:52 hodin dostali hlášení, že ve Fakultní nemocnici v Olomouci je na oddělení IPCHO (oddělení intenzívní péče chirurgických oborů) pacientka, které natekl prst, na němž měla prsten a ten jí nejde sejmout. Hasiči pomocí stopkové brusky prsten rozřezali a z prstu sundali.

A další prstýnek sundávali hasiči v neděli 24. srpna v 19:02 hodin. Přes operační středisko byli požádáni profesionální hasiči z Olomouce o pomoc při sundání prstýnku z prstu ve Fakultní nemocnici v Olomouci. Po příjezdu hasiči zjistili, že třiadvacetiletý mladík měl na oteklém prstě prstýnek z chirurgické oceli, který hasiči rozřezali specielní pilkou. Po provedeném úkonu se jednotka vrátila na základnu.

Hasiči ptáky hnízdící v šachtě nechali

Dne 14. dubna 2008 byli v 13:06 hodin požádáni profesionální hasiči z Jeseníku o pomoc při záchraně ptáčka z výtahové šachty panelového domu v Jeseníku na Tylově ulici. Po příjezdu hasiči zjistili, že jde o ptáka v šachtě, do které vede ve výšce 5 metrů nad zemí otvor 10 × 10 cm. V otvoru bylo ptačí hnízdo, proto se hasiči rozhodli, že vše nechají tak, jak bylo před jejich příjezdem.

Mýval šel na procházku

V sobotu 26. dubna 2008 byli v 16:19 hodin požádáni profesionální hasiči z Přerova o pomoc při záchraně mývala v Horních Moštěnicích. Na místo vyrazili profesionální hasiči z Přerova, kterým se mývala podařilo ze dvorku rodinného domu odchytit. Odchycené zvíře převezli na stanici městské policie, které ho následně předala myslivci.

Holčička si zaklínila nohu ve stojanu

V sobotu 17. května 2008 vyjížděli v 12:10 hodin profesionální hasiči z Litovle na pomoc devítileté dívce, která strčila nohu do stojanu na kola v Litovli na ulici U Stadionu. Po příjezdu hasiči zjistili, že dívka prostrčila nohu do stojanu na jízdní kola a nemohla ji vytáhnout ven. Hasiči proto pomocí vyprošťovacího nářadí roztáhli stojan a dívčinu nohu vytáhli. Kromě menšího otlačení lýtka nebyla dívka zraněná. Po zásahu se hasiči vrátili na základnu.

Hasiči zachránili psa z jímky

V úterý 27. května bylo v 1:28 hodin nahlášeno na operační středisko hasičů, že v Kojetíně v areálu cukrovaru spadl pes do jímky. Na místo vyrazili profesionální hasiči z Kojetína, kteří po příjezdu zjistili, že pes je asi ve 3 metry hluboké jímce, která je částečně naplněna vodou. Jeden z hasičů si proto oblékl neoprenový oblek, vlezl do jímky, psovi nasadil náhubek a s pomocí kolegů ho vytáhli ven.

Podobný zásah se odehrál v pátek 20. června 2008. Profesionální hasiči ze Zábřehu vyjížděli v 8:15 hodin k záchraně psa na ulici Obránců míru v Zábřehu-Ráječku. Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že ve vpusti do požární nádrže se nachází ve vodě fena německého ovčáka, která je již velmi podchlazená. Jednotka odkryla mříže, které zakrývaly vpusť a za použití gumových kalhot vlezli hasiči do vpusti a psa vytáhli. Velitel zásahu povolal přes operační středisko městskou policii, aby si psa převzala, a ta podle známky na obojku psa vrátila majiteli.

Hasiči tahali trezor z rybníku

V pondělí 21. července 2008 byli v 10:45 hodin požádány dvě jednotky hasičů z Olomouce o vytažení trezoru z rybníka u obce Blatec. Trezor byl v hloubce asi 1m a přibližně 5 m od břehu. Po uvázání byl trezor hasiči vytažen pomocí hydraulické ruky z technického automobilu a odvezen na Policii ČR Olomouc k dalšímu šetření. Celý zásah hasičům zabral 2 hodiny.

Hasiči chytali hada

Ve čtvrtek 7. srpna 2008 byli v 10:29 hodin požádáni přes operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje profesionální hasiči ze Zábřehu o odchyt hada na zahradě rodinného domu v Jestřebí. Když hasiči přijeli na místo, zjistili, že se jedná o cizokrajnou užovku asi 1,2 m dlouhou, která se nacházela na zahradě mezi stromy. Jednotka užovku odchytila a v pytli ji předala Městské policii Zábřeh. Poté se jednotka vrátila na základnu.

Hasiči zachránili mladíka se psem

V neděli 10. srpna 2008byli v 17:01 hodin požádáni přes operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje profesionální hasiči z Lipníku nad Bečvou o pomoc při záchraně mladíka se psem z řeky Bečvy v Lipníku nad Bečvou, části Nové Dvory. Když hasiči přijeli na místo, zjistili, že devatenáctiletý mladík se vydal na splavu spolu se svým psem přes řeku. Dostal však strach a nemohl dál. V době příjezdu hasičů seděl pod jezem a čekal na záchranu. Hasiči přes městskou policii kontaktovali jezného, který přijel na místo a snížil hladinu toku řeky. Poté se hasičům podařilo mladíka uvázat a i se psem zachránit.

Uzamčené dítě v autě

Ve středu 13. srpna 2008 byli v 13:52 hodin požádáni přes operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje profesionální hasiči ze Šumperku o pomoc při otevření zabouchnutých dveří auta v Šumperku na Vítězné ulici. Po příjezdu hasiči zjistili, uvnitř auta se nachází asi 4 měsíční dítě. Po dohodě s uživatelkou auta bylo velitelem zásahu rozhodnuto, že nejefektivnější bude rozbití zadního levého okénka z důvodu bezpečnosti dítěte uvnitř. Po rozbití okénka a následném vyčištění vzniklého otvoru vnikl jeden zasahující hasič do automobilu a podal klíče s dálkovým ovládáním. Poté bylo auto otevřeno. Dítěti se vzhledem k včasnému zásahu naštěstí nic nestalo.

Podobný zásah se odehrál i v Olomouci o pár dní později. V pátek 22. srpna byli v 14:58 hodin požádáni přes operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje profesionální hasiči z Olomouce o pomoc při vyproštění dítěte z uzamčeného auta na ulici Na Hradě v Olomouci. Hasiči po příjezdu zjistili, že se jedná o asi dvouměsíčního kojence uzamčeného v autě Renault Megane. Hasiči se do auta dostali zadním okýnkem, otevřeli dveře a miminko předali matce.

Záchrana prstů z poštovní schránky

Ve středu 27. srpna 2008 vyjížděli v 9:20 hodin profesionální hasiči z Přerova k vyproštění prstů ze schránky na poštu v Přerově na ulici Velká Dlážka. Po příjezdu hasiči zjistili, že asi devítiletý chlapec strčil prsty do dírky u schránky na poštu a nemůže je vytáhnout. Hasiči pomocí nůžek na plech schránku rozstříhali a prsty chlapci vyprostili.

Srnka v bazéně

V úterý 4. listopadu 2008 byli v 13:28 hodin požádáni o pomoc přes operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje profesionální hasiči z Přerova. V Žeravicích v chatové oblasti spadla do vypuštěného bazénu srnka. Hasiči po příjezdu zjistili, že bazén má rozměry asi 3 × 2 metry a hluboký je 1,5 metru. Přes vystrašeného mladého srnečka přehodili deku a za nohy jej vytáhli z nedobrovolného vězení. Poté hasiči zachráněné zvíře vypustili do volné přírody.

Záchrana kočky

V pátek 28. listopadu 2008 bylo v 9:55 hodin nahlášeno na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje, že v kanalizační rouře v obci Svrčkov, je kočka. Na místo vyrazili profesionální hasiči z Přerova, kteří po příjezdu zjistili, že kočka se nachází v odpadní novodurové rouře asi 12 m dlouhé o průměru asi 10 cm a 1 m hluboko uložené v zemi. Po dohodě s majitelkou jednotka vykopala díru a v novodurové rouře udělala otvor, kterým kočku vytáhla ven a předala majitelce.

Záchrana kočky z odpadního potrubí

V pátek 20. března 2009 byli v 13:17 hodin požádáni profesionální hasiči z Litovle o pomoc při vyproštění kočky z odpadního potrubí v ulici Mlýnské v Litovli. Po příjezdu hasiči zjistili, že kočka uvízla v odpadní rouře nad řekou Moravou. Jednotka pomocí jednoho dílu nastavovacího žebře chtěla kočku vyprostit, ta se ale lekla a zalezla dále do roury. Hasiči proto vyrobili z desek můstek, který připevnili k rouře a po němž může kočka vylézt ven.

Záchrana psa z díry

V sobotu 21. března 2009 bylo v 23:13 hodin nahlášeno na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje, že v Oseku nad Bečvou spadl pes do díry. Na místo vyrazili profesionální hasiči z Lipníku nad Bečvou, kteří zjistili, že pes spadl do díry v blízkosti sloupu, která byla asi 3m hluboká. Hasiči psa z díry vytáhli.

Vytažení prstů ruky ze štípačky

V neděli 22. března 2009 byli v 18:36 hodin požádáni profesionální hasiči z Prostějova o pomoc při vytažení prstů ruky uživatele ze štípačky na dřevo v Prostějově na Sportovní. Po příjezdu hasiči zjistili, že majitel už měl ruku vytaženou a byl v péči lékařů. Hasiči pomohli pouze s naložení do sanitky a vrátili se na základnu.

Požár auta převážejícího šelmy

V neděli 22. března 2009 byl v 21:25 hodin nahlášen na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje požár nákladního vozidla na výpadovce z Hranic ve směru na Ostravu. Na místo vyrazili profesionální hasiči z Hranic a dobrovolní hasiči z Hranic, kteří po příjezdu zjistili, že hoří nákladní automobil s přívěsem, ve kterém bylo pět cirkusových šelem (4 lvi a 1 tygr). Hasiči museli oheň zlikvidovat, přes operační středisko byl kontaktován ošetřovatel zvířat, správa a údržba silnic a dálniční policie. Na asi 30 minut byla dálnice uzavřena. Podle vyjádření řidiče a následně majitelky cirkusu, která se dostavila na místo, zvířata byla v pořádku, nenadýchala se zplodin hoření.. Vyšetřovatel vyčíslil škodu na 20 tisíc korun, příčinou vzniku požáru byla technická závada na brzdovém systému.

Vyproštění prstu

Dnes, v pondělí 23. března 2009, bylo v 7:44 hodin nahlášeno na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje, že ve Velké Bystřici na ulici Žižkova strčil malý chlapec prst do mechanismu otvírání zadních dveří autobusu o průměru asi 14 mm. Hasiči po příjezdu museli rozbrušovací pilou prst vyprostit. Po vytažení prstu hasiči chlapce odvezli na ošetření. Lékař doporučil rentgen, proto hasiči odvezli kluka do školy, předali ho řediteli a ten kontaktoval rodiče.

Tamarín vousatý utekl z výběhu

V úterý 24. března 2009 v 13:16 hodin byli přes operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje požádáni profesionální hasiči z Olomouce o pomoc při odchytu opičky v ZOO na Svatém Kopečku. Na místo vyrazili hasiči – lezci, kteří po příjezdu zjistili, že mladý sameček tamarína vousatého je ve výšce asi 15 m na smrku u pavilonu plameňáků a nechce dolů. Pomocí lanové techniky se jeden hasič vydal po smrku, na kterém byla opička a jeho kolega šplhal po druhém stromě, aby na něj opička nemohla přeskočit. Když vylezli nahoru, opička seběhla po větvích dolů na zem, kde ji pak hasiči začali chytat pomocí sítě. Po asi hodinovém zásahu se jim nakonec opičku podařilo odchytit a předali ji ošetřovatelům.


Ilustrační foto

Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje


-swo-

Sdílet