Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Opravdu viditelný policejní Carbon E7

Představujeme vám prototyp nového konceptu policejního automobilu pro americké sbory, který by mohl v blízké budoucnosti brázdit silnice v USA. Je to skutečně technická lahůdka, která má v sobě mnoho vymožeností a na první pohled upoutá i svým poněkud futuristickým designem včetně integrovaných LED majáků.

Představujeme vám prototyp nového konceptu policejního automobilu pro americké sbory, který by mohl v blízké budoucnosti brázdit silnice v USA. Je to skutečně technická lahůdka, která má v sobě mnoho vymožeností a na první pohled upoutá i svým poněkud futuristickým designem včetně integrovaných LED majáků.

Vzhledem k tomu, že jsme hasičský a nikoliv policejní server, nebudu se v článku podrobněji rozepisovat o pomůckách a zařízeních tohoto vozu pro výkon policejní služby.

Tedy, jedná se o téměř dvě tuny vážící policejní speciál z dílen známé firmy Carbon Motors Corporation, která se zabývá stavbou policejních automobilů již řadu let. Její poslední model, představený ve druhé polovině minulého roku, je ve fázi výroby prototypů a nese označení Carbon E7. Je to na pohled automobil robustní konstrukce, i když s poněkud futuristickým designovým provedením. Jeho srdcem je třílitrový třistakoňový dieselový agregát s turbem, který vozu umožní v pohodě dosáhnout rychlosti, elektronicky omezené na 250 km/h. Z nuly na 100 km/h zrychlí za 6,5 sec., k zastavení ze stovky potřebuje 38 metrů. Pohon je trvalý pro obě nápravy v poměru 50:50. Převody rozděluje 6ti stupňový automat. Kola mají průměr 18 palců a jsou na nich pneumatiky o rozměru 245/50R18.

Policisté najdou v automobilu nejrůznější ,,vymoženosti", potřebné pro výkon služby. Jmenujme např. head up displej, jenž promítá důležité informace na přední sklo, dále systém nočního vidění, inteligentní kamery včetně sledování zadního prostoru osádky, Carbon E7 má i systém automatického rozpoznání registračních značek. V kabině je i zařízení pro identifikaci službukonajících policistů pomocí snímání otisků prstů. Netradiční je také otevírání zadních dveří a to proti směru jízdy.

Automobilu vévodí mohutná přední maska s dvojicí nárazníkových prvků. V nich najdeme první část unikátního světelného výstražného zařízení v LED provedení. To je na celém automobilu integrováno do karoserie. Dodavatel a výrobce LEDkového VRZu je americká firma TOMAR Electronics, INC. Jedná se o LEDky poslední generace, tedy vysoce viditelné na velkou vzdálenost a za všech povětrnostních vlivů. Na automobilu jich je celkem 500! Jsou bočně umístěny v již zmíněných nárazníkových prvcích, pak na ploše vedle nich, další najdeme na boku karoserie v předním a zadním blatníku. V zadní části jsou taktéž v nárazníkových prvcích a u koncových světel. Hlavní částí VRZu jsou LEDky integrované do střechy vozu, kde tvoří z přední a boční strany vlastně světelnou rampu. LEDky jsou rozděleny na červené a modré, tedy tradiční barvy VRZu amerických policistů. Na střeše jsou umístěny po celém jejím obvodu, takže je automobil viditelný více než dostatečně ze všech stran, tedy z plných 360°. Pro dokonalou viditelnost najdeme ještě malý LED maják na předním skle vozu v úrovni palubní desky. LEDky najdeme prostě po celém automobilu a musím říct, že lépe viditelné vozidlo co se VRZ týče, jsem dosud neviděl.



Integrované majáky mají mnoho výhod. Tím, že nikde nevyčnívají, nemůže dojít k jejich poškození a zanedbatelný není díky jejich zapuštění do karoserie ani fakt výrazného zlepšení aerodynamiky vozu, tudíž lepší jízdní vlastnosti a nižší spotřeba pohonných hmot.

Tak co tomu říkáte? Když člověk vidí nové vozy našich „pomáhat a chránit" a pak automobil Carbon E7, je to tzv. nebe a dudy. Dle výrobce by neměla být ani cena vozu nikterak vysoká. Podle posledních informací se bude pohybovat mírně nad hranicí současných amerických policejních vozů. Vše bude upřesněno do několika měsíců.

Nové policejní vozy PČR mají VRZ relativně dostatečný, nemohu však pominout velitelské automobily hasičů, které mají leckdy jen magnetického Kojaka či vysvícené kryty ramp a majáků, o jejich dostatečné viditelnosti v případě jízdy k události tak lze s úspěchem pochybovat. Policejní Carbon E7 je v tomto směru ,,jiné kafe".



Foto a info: Carbon Motors Corporation, TOMAR Electronics, INC, youtube.com, web

 -wap-
Sdílet