Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Papír a dřevo u topidla znovu příčinou požáru

Dne 28. 3. 2009 v 10:50 hod. byli hasiči informováni o požáru garáže v Kostelanech nad Moravou. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Kostelan nad Moravou a Nedakonic.

Dne 28. 3. 2009 v 10:50 hod. byli hasiči informováni o požáru garáže v Kostelanech nad Moravou. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Kostelan nad Moravou a Nedakonic. Na místě požáru se zastavil i výjezdový vůz dobrovolných hasičů z Polešovic, který byl tou dobou na kondiční jízdě. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v garáži a dílně u rodinného domu.

Před příjezdem hasičů se snažil majitel požár hasit za pomoci zahradní hadice, což bylo málo účinné. Zakouřený prostor neumožňoval bezpečný vstup až k ohnisku požáru.

Jako první na místo dorazili dobrovolní hasiči následováni profesionály. Už při příjezdu byl vidět valící se kouř z garáže, která je používána jako dílna a skladovací prostor. Hasiči natáhli vodní vedení a pronikli do hořících prostor. Z garáže hasiči vynesli tlakovou nádobu na 2 kg propan-butanu, kterou venku ochlazovali před případným výbuchem.

Požár se podařilo lokalizovat asi po patnácti minutách zásahu. Celková likvidace požáru trvala hasičům další hodinu. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Během hasebních prací hasiči vynášeli uskladněné věci a jízdní kola. Zásahem se podařilo zabránit rozšíření požáru na blízké dva rodinné domy.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Majitel uvedl, že kolem desáté hodiny dopoledne topil v kamnech na tuhá paliva, která jsou v dílně. Následně odešel do domu a po půlhodině došlo k výpadku elektrického proudu. Při kontrole jističů zjistil požár v garáži.

Podrobné ohledání místa požáru ukázalo, že na zatopená kamna spadla hromada krabic se dřevem a papírem, kterou měl majitel připravenu ke spálení v těsné blízkosti topidla. Hořlavé materiály se rychle rozhořely a požár postupoval na další uskladněné věci.

Plameny poškodily část vybavení, zahradní techniku, regály a nářadí. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 50.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek za 3 mil. Kč. Nedbalostní jednání majitele bylo vyřízeno na místě.

Info: mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc. tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

-wap-

Sdílet