Pondělí 20. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Berounští hasiči zkoušeli průjezdnost techniky sídlištěm

Poslední červnový den letošního roku bylo možné vidět profesionální hasiče s výškovou technikou a cisternami na berounských sídlištích. Požáry v bytových domech patří mezi ty složitější zásahy, které musí hasiči řešit.

Důvodem je záchrana většího počtu osob, ale také často špatná přístupnost k bytovým domům. S neustále se zvyšujícím počtem parkujících automobilů se zhoršuje průjezd hasičské techniky na sídlištích. Ta jsou doslova přeplněna parkujícími automobily, které tak často blokují místa vhodná pro ustavení hasičské techniky v případě zásahu.

Nejsou to ale jen špatně parkující vozidla, jak se ukázalo při pátečním nácviku. Hasiči se potýkali se ztíženým přístupem k jednomu z bytových domů, kde jsou podél příjezdové cesty vyskládány rozměrné kameny. Ty zde byly umístěny proto, aby zabránily parkování těch řidičů, kteří se svými vozy zajížděli na zeleň před vchodem do domu.

Tomu se tímto sice podařilo zabránit, ovšem hasiči se k domu dostali pouze s výškovou technikou a s cisternou museli kvůli kamenům složitě zdolávat travnatý porost. Přítomnost žebříku, ale i dalších hasičských vozů je u požáru bytu ve výškové budově zásadní a jakákoliv časová prodleva v zahájení zásahu může znamenat ztráty na zdraví či životech obyvatel domu.

Kromě přístupu hasičské techniky k bytovým domům bylo cílem cvičení i praktické ověření metody hašení za použití tzv. „D“ proudů, což je taktický postup do současné doby užívaný spíše ojediněle. Kultura takového hašení je mnohonásobně vyšší než doposud používaným způsobem. Na rozdíl od běžných „C“ hadic se pro toto hašení využívá hadic s polovičním průměrem.

Pro zasahující hasiče je rozvinutí tohoto útočného vedení jednodušší a rychlejší. Při zásahu se spotřebuje mnohem méně vody, tím pádem i následné škody zatečením požární vody jsou nižší. Při pátečním nácviku si hasiči prakticky ověřili tuto metodu a podařilo se jim dopravit hasební vodu do nejvyšších podlaží bytových domů v ulici Košťálkova, Třída Míru i Tyršova.

Text a foto:
nprap. Lenka Miková, DiS.
HZS Středočeského kraje
ÚO Beroun – kontrolní činnost
Sdílet