Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

CVIČENÍ: Chlapci se ztratili v objektu, kde se provádějí demoliční práce

Chlapci ve věku přibližně 10 let vstoupili dnes, 28. března, nepovoleně do objektu bývalé Tesly v Opočínku. Při hře na schovávanou pak jeden z chlapců nemohl ostatní najít. Doběhl pro pomoc do vrátnice na druhé straně objektu. Vrátný tuto skutečnost oznámil ihned na tísňovou linku. Na místo ihned vyjíždějí hasiči a záchranáři i se záchranou brigádou kynologů Pardubického kraje. Rozjíždí se cvičení IZS Pardubického kraje


Chlapci ve věku přibližně 10 let vstoupili dnes, 28. března, nepovoleně do objektu bývalé Tesly v Opočínku. Při hře na schovávanou pak jeden z chlapců nemohl ostatní najít. Doběhl pro pomoc do vrátnice na druhé straně objektu. Vrátný tuto skutečnost oznámil ihned na tísňovou linku. Na místo ihned vyjíždějí hasiči a záchranáři i se záchranou brigádou kynologů Pardubického kraje. Rozjíždí se velká pátrací akce…

Naštěstí se nejednalo skutečnou událost, ale pouze o taktické cvičení. Místo taktického cvičení se nacházelo v bývalém areálu Tesly v Opočinku. Na pozemcích probíhají demoliční práce, po kterých zůstává na místě velké množství sutí a v některých místech jsou odhaleny původní technologické podzemní kanály.

A jak cvičení pokračovalo? Po příjezdu hasičů na místo, vydal velitel zásahu první rozkazy k vytvoření několika úseků a přesvědčil se, zda povolaná záchranná brigáda kynologů má potřebný počet vyhledávacích psů s atestem. Vzhledem k tomu, že pro vyhledávání je zapotřebí minimálně dvou psů s atestem a záchranná brigáda kynologů Pardubice disponuje pouze jedním psem, rozhodl velitel zásahu o použití dvou psů bez atestu. Při tomto cvičení si záchranná brigáda kynologů ověřuje připravenost dalších psů pro složení atestu.

První průzkumná skupina hasičů prováděla nepřetržitý systematický průzkum sutinné lokality, kde se předpokládal výskyt pohřešovaných osob. Vyhledávání mimo objekt areálu prováděla Policie ČR. Druhá průzkumná skupina hasičů prováděla vyhledávání osob ve spolupráci s kynology a třetí průzkumná skupina hasičů – potápěčů prováděla průzkum bezprostředně přilehlé požární nádrže.

Po několika minutách pátrání označil pes místo nálezu. Při pátrání byla využita termokamera a ihned po označení místa nálezu byly zahájeny záchranné práce. Záchranáři nasadili krční límec a zafixovali dolní končetinu za pomocí vakuové dlahy. Zraněný chlapec byl vynesen pomocí nosítek ze sutin. Po chvíli jsou nalezeni další dva hledaní chlapci, vyproštěni a předání do péče zdravotníkům. Cílem cvičení bylo hlavně seznámit příslušníky HZS Pardubického kraje, stanice Pardubice s problematikou zásahu při vyhledávání a záchraně osob ze sutin a stísněných prostorů. Dále zdokonalování členů potápěčské skupiny ve vyhledávání osob pod hladinou a v komunikaci s vedoucím ponoru a v neposlední řadě prohloubení schopností velitelů a zúčastněných složek při společném řízení sil a prostředků v místě zásahu.

por. Vendula Horáková – tisková mluvčí HZS Pardubického kraje

-kaw- 

Sdílet