Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Větrné počasí zaměstnalo hasiče v celém regionu

Dne 28. 3. 2009 vyjížděli hasiči opakovaně na odstraňování spadlých stromů a větví, jako následek odpoledního silnějšího větru ve Zlínském kraji.Nárazový vítr vyvracel stromy a lámal větve. Hasiči zasahovali v případech, kdy došlo k zablokování cest, chodníků nebo k obecnému ohrožení řidičů nebo chodců. Při žádné hlášené události nebyl nikdo zraněn. Zvláště citlivě byl problém vnímán v samotném městě Zlíně, kde větve padaly na frekventované cyklostezky a chodníky.

Úkolem hasičů bylo zajistit bezpečnost na místě zásahu, případně větve nebo stromy odstranit. V několika případech hasiči informovali zástupce městských technických služeb k další pomoci. V několika případech došlo také k poškození veřejného osvětlení nebo drátů elektrického vedení.

20:28 – Valašské Meziříčí – jednotka profesionálních hasičů byla vyslána ke spadlému stromu přes chodník poblíž školy na ul. Žerotínova. Po příjezdu ke škole jednotka pokračovala dále pěšky po chodníku směrem k řece Bečvě až pod Kozinu, kde byl nalezen spadlý vzrostlý strom. Strom při pádu srazil k zemi lampu veřejného osvětlení, poškodil zábradlí a koruna mohutného stromu byla až v řece.

19:21 – Strání – místní jednotka sboru dobrovolných hasičů vyjela na odstranění vzrostlého stromu, který zablokoval silnici. Strom byl pořezán motorovou pilou a odtažen z komunikace.

18:55 – Valašské Meziříčí – Krhová – výjezd profesionálů na odstranění spadlého stromu přes hlavní silniční tah I/57.

17:12 – Uherské Hradiště – hasiči vyjeli k odstranění uvolněného plechu na rodinném domě u hlavní průjezdní třídy městem. Na místě zásahu byla pohotovostní služba energetické společnosti, která přepájela jeden vodič, a ten spadl na chodník. Hasiči místo museli vyhradit bezpečnostní páskou a delší dobu čekali na vypnutí proudu. Po zabezpečení celého prostoru mohli hasiči teprve odstranit uvolněný plech na domě, který hrozil zřícením na chodník.

16:34 – Zlín – hasiči města Zlín vyjížděli na odstraňování spadlé větve na chodník u 51. budovy v centru města. Dobrovolní hasiči větev rozřezali a odstranili.

15:53 – Kostelany – Vrbka – dobrovolní hasiči ze Zdounek vyjížděli na odstranění stromu ze silnice. Strom zablokoval průjezd silnicí a hasiči ho museli odstranit.

15:46 – Zlín – profesionální hasiči vyjeli do městské části Zálešná, kde na frekventované cyklostezce podél řeky Dřevnice spadla větší větev. Stezka na Havlíčkově nábřeží byla zablokovaná, stejně jako i průjezdní silnice. Hasiči zastavili dopravu a větev odstranili pomocí motorové pily. Dopravu a veřejný pořádek zajišťovala hlídka státní i městské policie.

Na odstraňování spadlých větví a stromů vyjížděla během soboty do našeho kraje také jednotka profesionálních drážních hasičů z Přerova, která čistila úseky podél železničních tratí.


mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-swo-

Sdílet