Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Není průměr jako průměr

Průměrný plat příslušníků bezpečnostních složek, mezi něž se vedle policistů, vězeňských dozorců, celníků, zahraničních zpravodajců a příslušníků Bezpečnostní informační služby řadí i hasiči, pak bude téměř dvakrát větší, než je nynější průměrný plat pracujících v zemi.Ale …

Poslanci odmítli připomínky svých kolegů ze Senátu a 23. září schválili vlastní verzi služebního zákona. Vládě se tak i přes tlak masmédií a pravicových poslanců podařilo v době vyhlašování úsporných balíčků prosadit zákon, k jehož naplnění bude muset dodatečně sehnat šest a půl miliardy korun, neboť od roku 2005 by měl stoupnout průměrný měsíční příjem příslušníků bezpečnostních složek z dnešních 25.000 na 32.000 korun.
Tyto informace vyvolávají velkou zášť i na řadové hasiče. Budou však mít průměrní hasiči skutečně i průměrný plat, jaký byl vypočítán pro příslušníky bezpečnostních složek? Vždyť průměr je vždy jen průměr.
Je jasné, že když jeden sní celé kuře a druhý nic, v průměru měl sice každý docela solidní večeři ale, že jeden hladoví dál.
A podobně to bude asi i u hasičů. Ani průměrný hasič nedosáhne na deklarovanou průměrnou částku. Může být totiž zařazen do páté tarifní třídy z jedenácti možných a šestého tarifního stupně z dvanácti tarifní stupnice. A právě tato úroveň zařazení je stanovena jako základ pro valorizaci mezd příslušníků, na které se vztahuje služební zákon. Příslušník zařazený do tohoto stupně a třídy tak má jisté, že bude mít od l. ledna do 3l. prosince každého roku základní plat stejný, jako byla průměrná nominální měsíční mzda fyzických osob v nepodnikatelské sféře v předminulém roce.

A všichni při tom budou muset navíc odsloužit i několik set hodin ročně bezplatně.
Sdílet