Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Specializační kurz Práce na vodě pro členy dobrovolných jednotek proběhl na brněnské stanici Přehrada

Ve skromných prostorách požární stanice Přehrada se během uplynulého víkendu konal první kurz pro členy SDH se zaměřením na záchranu z vody. Zúčastnilo se jej prvních 15 členů dobrovolných jednotek a probíhal pod vedením krajských instruktorů záchrany z vody.

Během dvou dní si účastníci kurzu vyzkoušeli různé způsoby záchrany tonoucích, používání házecích pomůcek, plavání v zásahovém obleku a také způsob vyhledávání utonulých osob. Důležitou součástí kurzu byla též zdravověda a zvládání základních lanových dovedností.

Dále si všichni vyzkoušeli pádlování na nafukovacích člunech a prohlédli si vybavení protipovodňového a ropného kontejneru, který je vybaven prostředky na stavbu norných stěn a mj. také na sběr nebezpečných látek nejen z vodní hladiny.

Záchrana z vody je velmi specifická činnost a není určena pro každého. Předpokladem pro účast na tomto kurzu je dobrá fyzická kondice a zdatnost.

I když se kurz konal v letním období a všichni měli k dispozici suché obleky, tak po několika hodinách strávených ve vodě byla většině zúčastněným zima. Počasí bylo velmi proměnlivé a několikrát nám i pršelo.

Celý kurz byl hodně náročný a většině frekventantů se podařilo uspět v závěrečném přezkoušení.

npor. Ing. Alexandr Ficek
velitel požární stanice Přehrada
Sdílet