Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pes z nory v Českém ráji vylezl po šestnácti dnech. Byl zesláblý, ale nezraněn

Ve středu 19. července 2017 odpoledne byl nalezen příslušníky HZS Libereckého kraje pes, který byl uvězněn 16 dní v liščí noře. Hasiči se náhodně na místě sešli kvůli zvážení další možnosti záchrany.

Pes dostal ihned napít a byl převezen k veterináři do Turnova, kde již na něho čekala šťastná majitelka. Zvíře bylo samozřejmě zesláblé a unavené, ale nemělo žádné zranění, které by ho ohrožovalo na životě. Hasiči jsou rádi, že se u zásahu neukvapili a nekopali ve štole. Mohli totiž způsobit zával a psovi překazit šanci na záchranu.

Border teriér se v liščí noře v Českém ráji nedaleko obce Skalany nacházel od 3. 7. 2017. Od té doby pes nebyl viděn a ze spletité nory se ozývalo pouze kňučení. Na místě několik dní po sobě probíhaly výkopové práce, při kterých pomáhala i řada dobrovolníků. Šachty nory však byly spletité a hluboké.

Vzhledem k prudkému a nestabilnímu svahu za skálou bylo doporučeno v této činnosti ustat. Záchranáři se ze všech sil snažili najít prostředky, jak zvířeti pomoci. Vyhlídky však nebyly dobré, při dalším průzkumu bylo navíc zjištěno, že je v noře zával, který brání zvířatům místo opustit.

Další možnosti přineslo použití kamery (s 20 metrovým kabelem a monitorem) TV Nova. Pomocí pospojovaných vodovodních trubek, na které se provizorně umístila kabelová kamera se vzdáleným monitorem, se vytvořila sonda k průzkumu členitého terénu v liščí noře.

Pomocí druhé soustavy trubek byl vytvořen systém pro zachycení kamenů v závalu. Po několika pokusech se podařilo zával v liščí noře rozvalit a zvířatům byl umožněn volný průchod ven z nory. Průstup úzkou plazivkou až za její 40 % zalomení zajišťovali nejdrobnější hasiči i dobrovolníci.

Po několika dnech, kdy v záchranu již skoro nikdo nedoufal, se z nory začalo ozývat opět kňučení. Navíc se po deštích změnil terén a zvíře se tak zřejmě samo vyhrabalo ven.

HZS Libereckého děkuje všem, kteří se na zásahu podíleli.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet