Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zničil nákladní vozidlo i s nákladem

Dne 31. března 2009 brzy ráno došlo na silnici u Lípy nad Orlicí ve směru na Dlouhou Louku na Rychnovsku k požáru nákladního vozidla Iveco s přívěsem. Hasiči byli o události informováni v 04:14 hodin. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou a dobrovolní hasiči z Týniště nad Orlicí se třemi zásahovými vozidly.

Řidič nákladního vozidla si při rozjezdu do křižovatky všiml vycházejícího kouře od zadní nápravy. Když vystoupil z vozidla, požár naplno vypukl a rychle se šířil. Zasáhl náklad v přívěsu, který tvořilo 80 kubíků polystyrenu a postupně se rozšířil i do kabiny. Při příjezdu první jednotky na místo byl požár ve třetí, tedy předposlední, fázi hoření a vozidlo bylo prakticky zničené. Hasiči nasadili dva vodní proudy a začali požár likvidovat. Nechali odpojit přívod el. energie do vedení, které vedlo nad komunikací. Pomocí těžké pěny uhasili hořící pneumatiky. Hasiči dostali požár pod kontrolu v 04:30 hodin a zcela zlikvidovali v 05:18 hodin.

Požár poškodil nádrže vozidla, ze kterých uniklo zhruba 170 litrů nafty. Část nafty vyhořela, několik desítek litrů se dostalo do okolní půdy. Na místo byli přivoláni pracovníci odboru životního prostředí MěÚ Kostelec nad Orlicí, kteří si zajistili odebrání vzorků zasažené půdy. Na místo se dostavili také zástupci Východočeské energetiky (VČE) a Správy a údržby silnic Královéhradeckého kraje (SÚS KHk) cestmistrovství Rychnov nad Kněžnou.

Hmotná škoda na nákladním vozidle byla předběžně vyčíslena na 200 tisíc korun a na zničeném nákladu na 100 tisíc korun. VČE vyčíslila škodu na el. vedení na 10 tisíc korun, SÚS KHk na komunikaci a zničeném dopravním značení na 100tisíc korun. Příčiny vzniku požáru jsou předmětem dalšího šetření. Nákladní vozidlo i s přívěsem bylo po zadokumentování události naloženo na odtah a převezeno k další expertíze do Hradce Králové. Při požáru nebyl nikdo zraněn.


por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje


-swo-

Sdílet