Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zasahující hasiči: O stoleté vodě nás učili jen ve škole

Po celé Praze je nasazeno kolem dvou stovek hasičů. Mají nepřetržitou službu, pracují ve dvanáctihodinových směnách. Ještě v pondělí večer pracovali na zabezpečení stavby nového tunelu metra v Tróji.

Ilustrační foto

Ráno si jen vzít věci, skočit do vozu a vystřídat kolegy po noční pohotovosti, před sebou dvanáct hodin práce. Taková je vyhlídka hasiče Lubomíra Bartoše. Patří k oddílu Metro a má na starosti právě evakuaci podzemní dráhy. U hasičů slouží 17 let. „Ve škole nás vždycky připravovali na to, co všechno by bylo zatopeno při stoleté vodě, a dneska je to tady.“ Bartoš zasahuje na stanici metra Staroměstská, které leží těsně u Vltavy, od rána je otevřen jen vstup z Palachova náměstí, vchody z Kaprovy ulice jsou uzavřeny.

Po celé Praze je nasazeno kolem dvou stovek hasičů. Mají nepřetržitou službu. Ještě v pondělí večer pracovali na zabezpečení stavby nového tunelu metra v Tróji. Včera už chránili stanice metra a tunely, aby tam nevnikla voda. „Tohle už je ta poslední fáze, kdy se zavírají dveře,“ říká Bartoš. Hasiči se snaží zabraňovat zmatku ve stanici, trpělivě vysvětlují cestujícím, že musí na Můstek, nejbližší stanici, která je otevřena.

Lidé chápavě přikyvují, z posunků pochopí situaci i cizinci. „Vyvádíme lidi, honili jsme tady i psa,“ popisuje Bartoš. Při zavírání stanice nikdo nedělá problémy. „Už při průjezdu městem je vidět, že řidiči nám uhýbají, jsou ukáznění, lidi v metru vědí, že je zle a nedělají žádné problémy.“ Bartoš obvykle řeší jen uzavírky podzemní dráhy při mimořádných situacích. „Manželky nám volají do práce mají strach, tak je uklidňujeme, že o nic nejde,“ říká s nadhledem Bartoš. Kousek odtud se na nábřeží pohybují davy lidí, fotí rozbouřenou řeku, přebíhají z jednoho místa na druhé.

Hasičům podle Bartoše nijak nevadí, práci jim prý nekomplikují. Jen je to podle něj nebezpečné a lidi si to moc neuvědomují. Předpokládá, že až začne voda Kaprovou ulicí stoupat, budou lidé utíkat. „Nikdo s tím nemá zkušenosti a nikdo neví, jak rychle to stoupne.“ Kolem půl jedné přijíždí poslední metro, které na Staroměstské zastavuje, další soupravy už tudy budou jen projíždět. Poslední lidé vycházejí a vchod se úplně uzavírá. Auta přivážejí plné pytle s pískem a hasiči jimi začínají zastavovat vchod. „Já už asi musím jít stavět,“ loučí se hasič.

Sdílet
Seriál: 2002/08 - Povodně