Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nový zákon a celkové zrušení diskuzí na Požáry.cz

Ač server Požáry.cz někteří nepovažují za seriozní příklad novinářského serveru, skutečnost je někde jinde a i my se chtě nechtě musíme přizpůsobit novému zákonu, díky kterému nesmí novináři zveřejňovat informace o identitě obětí.

Dnešním dnem vstoupil v platnost zákon, kterému můžete poděkovat za celkové pozvolné zrušení diskuzí na tomto serveru. Po kritizovaném promazávání diskuzních příspěvků tak dostává čtenářstvo serveru další ránu.

Možná si říkáte – proč vlastně? Je to jednoduché – není v našich silách uhlídat všechny diskuze, zda v nich není nějaká informace, která by identifikovala daného uživatele. Pokud se v diskuzi někdo zmíní, že „ten anonym“ je vlastně „Franta Womáčka“, mohl by z toho celý server mít velké problémy a mohlo by to vést i k jeho zániku.

Bohužel nemůžeme dát na Vaše sliby, které nám neustále chodí na požárový e-mail, nejčastěji ve znění „Nemoderujte ani nerušte diskuze, vždyť já nikoho neudám“ – ale jak sami víte, prevence je důležitější než řešení následků.

I v článcích se budeme muset učit regulovat zveřejňované informace, věta „ON-LINE rozhovor s šéfredaktorem webu Václavem Porkátem“ bude muset vypadat například „ON-LINE rozhovor s přispěvatelem webu Wapkou“ (viz přiložený anonymní ilustrační obrázek).

Dle nejnovějších informací od informátora „krowky“ také počítačový vir Conficker není dílem hackerů a nemá sloužit k napadání jiných serverů – má sloužit českému právu k hlídání všech česky píšících uživatelů. Napadené počítače budou procházet celý český internet a budou porovnávat obsahy článků s neustále rozšiřovanou informací.

Pokud naleznou na základě heuristických nástrojů něco podezřelého, informují o tom osobu AČI („Administrátor Českého Internetu“) a ten zvolí další postup. Může se jednat o okamžité odpojení serveru, trestní oznámená, nebo vyslání zásahové jednotky ke všem členům redakce.

Tento článek budiž první vlaštovkou (říkejme jí například „z východu“) s nepovolenou diskuzí.

V současné době řešíme však jiné možnosti, jednou ze zvažovaných podob je SMS chat na fyzicky odloučeném serveru, kam by se daly zasílat diskuzní SMS za symbolickou cenu 179 Kč.

Děkujeme, že nám zachováváte přízeň i přes tyto nepříznivé skutečnosti.

Sdílet