Čtvrtek 18. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Firma WISS Czech dodala HZS Plzeňského kraje rychlý zásahový automobil Ford Ranger

Z Fondu zábrany škod byl spolufinancován nový rychlý zásahový automobil Ford pro HZS Plzeňského kraje. Vůz za 2 895 772 korun včetně DPH dodala hasičům ze stanice Domažlice firma WISS Czech.

Podvozek

Automobil je postaven na podvozku Ford Ranger ICA Double Cab XLT 2.2 TDCi. Motor o výkonu 118 kW je spřažen pouze s manuálně řazenou šestistupňovou převodovkou, o stálou temperaci chladicí soustavy motoru se stará elektrický předehřev.

Poháněna je standardně zadní náprava, pohon přední je připojitelný a to i pod zatížením. Samozřejmostí je redukce a také uzávěrky diferenciálů na obou nápravách. Na obou je rovněž stabilizátor. Zadní náprava je vybavena přídavným pneumatickým odpružením pro možnost nastavení optimální světlé výšky bez ohledu na zatížení vozu.

Kabina automobilu je dvoumístná, nechybí přídavné zásuvky pro příslušenství, vozidlová analogová a digitální radiostanice ani držák 8" tabletu. Ve dvou dobíjecích úchytech jsou ruční LED svítilny.

Na levé straně je dobíjecí zásuvka Rettbox, která se při nastartování samočinně odpojí.

V přední části automobilu je uchycen elektrický lanový naviják s tažnou silou 35 kN.

Nástavba

Účelová nástavba tvoří samostatný celek a je umístěna přímo na rámu automobilu. Vyrobena je z polyesteru vyztuženého skleněnými vlákny, k příslušenství se hasiči mohou dostat ze tří stran – na bocích jsou schrány kryty hliníkovými roletkami, v zadní části jsou nahoru výklopné dveře.

Nádrž na vodu má objem 150 litrů a je rovněž vyrobena z polyesteru, RZA je navíc vybaven nádržkou na 5 litrů pěnidla.

Vysokotlaké hasicí zařízení umožňuje přimísení 0,4 % pěnidla, výkon proudnice je 20 litrů za minutu při tlaku 130 barů. Poháněno je vlastním spalovacím motorem.

Pro osvětlení okolí vozu jsou na obou bocích LED světla.

Ve vybavení najdeme samozřejmě především prostředky pro zásahy u dopravních nehod, například dvojici motorových jednotek k hydraulické sadě Holmatro, sadu fixačních dlah a vaukovou matraci, záchranný a křísící přístroj i motorovou řetězovou pilu a dýchací přístroje.

Rozměry vozu

Ford v červeném odstínu RAL 3024 je dlouhý 5 354 mm, široký 1 860 mm a vysoký 1 848 mm.

Sdílet