Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Silný déšť zkomplikoval likvidaci uniklého oleje v obci Jankovice na Kroměřížsku

V 17:52 hodin přijal operátor tísňové linky krajských hasičů oznámení o olejové skvrně na komunikaci poblíž místního potoka. Na místo zásahu byli vysláni profesionální hasiči z Bystřice pod Hostýnem. Ti po svém příjezdu znečištěnou komunikaci zasypali sorbenty a prohlédli okolí, aby zjistili místo prvotního úniku. To také následně našli na konci blízké polní cesty.

Větší množství oleje zde vytvořilo kaluž, ze které se olej roztekl po komunikaci. Nezjištěné množství se také vsáklo do půdy. Velitel zásahu si vyžádal posilové jednotky s dalšími sorbenty a technicko – chemickým automobilem. Na místo zásahu tak následně dorazili profesionální hasiči z Kroměříže a dobrovolní hasiči z Holešova.

Rychlou likvidaci uniklého oleje ale zkomplikoval silný déšť, který začal olej splavovat po komunikaci a ke kanálovým vpustím. Hasiči proto začali rychle u kanalizačních otvorů rozmísťovat ucpávky a sorpční hady a povrch komunikace zasypávat sorbenty.

Po utěsnění kanalizačních otvorů a úklidu použitých sorbentů předal velitel zásahu místo pracovnici odboru životního prostředí, která bude celou událost řešit s policisty. Po půl osmé večer se nasazené jednotky začaly postupně vracet na své stanice.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet