Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ze Zlína prošli speciálním školením v dopravní společnosti

V posledních třech dnech byla uskutečněna směnová cvičení pro všechny sloužící profesionální hasiče ze Zlína, která byla zaměřena na zvládnutí mimořádných událostí v hromadných dopravních prostředcích v krajském městě.

HZS Zlínského kraje využilo nabídky Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice s.r.o., která zajišťuje městskou přepravu, a došlo k oboustranné shodě o podpoře vzájemné informovanosti v případech řešení požárů nebo dopravních nehod. Cílem je minimalizovat újmy na přepravovaných osobách, ale také na provozované technice.

Vstřícnost podniku hasiči přivítali a měli tak možnost seznámit se podrobně nejen s dopravním areálem, ale také projít školením na co nejefektivnější zmírnění následků při jakékoliv nehodě s jejich vozy.

Dne 2. 4. 2009 tak přijela poslední sloužící směna do dopravní společnosti, kde už byli připraveni odborníci přes vozy a provoz firmy. Hasiči se nejdříve seznámili s bezpečnostní obsluhou trolejbusů, autobusů, ale také s obsluhou nových provozně kombinovaných vozů.

Právě tyto technické dopravní novinky, které obsahují rozdílné agregáty, navíc na několika rozdílných místech ve voze, zajímaly hasiče nejvíce. Byl vysvětlen správný postup při odpojení proudu, stažení trolejí, vypnutí agregátů a dalších podpůrných systémů. Hasiči se seznámili s nouzovými provozními tlačítky a důležitými vypínači.

Nezůstalo však jen u samotných přepravních vozů. Hasiči si prošli celý areál, jednotlivé provozy a technická řešení. Důležité bylo seznámení se systémem trolejových vedení, s dodávkou proudu a s možností jeho vypnutí.

Podrobné informace budou hasičům sloužit pro případné zásahy a řešení mimořádných událostí, které se nevyhýbají ani MHD ve Zlíně. Kromě požárů a dopravních nehod vyjíždí hasiči často na likvidace následků spadlých stromů a větví, které často zasáhnou také trolejové vedení a je nutné postupovat podle bezpečnostních pravidel.

Spolupráce s tímto dopravním podnikem se slibně rozjela nejen v oblasti přenosu důležitých informací pro cestující – projekt „bezpečné cestování“, ale také pokračovala tímto odborným školením a jsou připravena i další speciální cvičení.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-miw-

Sdílet