Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči likvidovali rozsáhlý požár louky a části lesa

2. dubna 2009 krátce před 13. hodinou byl na operační středisko hasičů ohlášen požár louky u obce Chlívce na Náchodsku. Na místo vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů z Náchoda a Broumova, dále bylo povoláno osm jednotek sborů dobrovolných hasičů okresu Náchod.

2. dubna 2009 krátce před 13. hodinou byl na operační středisko hasičů ohlášen požár louky u obce Chlívce na Náchodsku. Na místo vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů z Náchoda a Broumova, dále bylo povoláno osm jednotek sborů dobrovolných hasičů okresu Náchod. Požár se kvůli větru rychle rozšířil po louce a dostal se i do okrajové části přilehlého lesa. Kvůli těžko přístupnému terénu, kdy se těžká technika obtížně dostávala na místo, byl povolán vrtulník Policie ČR s bambi vakem.

Na fotbalovém hřišti ve Stárkově bylo zřízeno čerpací stanoviště pro plnění bambi vaku. Hasiči průběžně plnili bambi vak vodou z cisteren a vrtulník dohašuje největší ohniska v okrajové části lesa. Požár zničil zhruba čtyři hektary louky a několik stovek metrů lesního porostu. Při požáru byl zraněn starší muž, který se snažil požár hasit. Příčina vzniku požáru a výše škody jsou předmětem šetření.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje


Zasahovaly jednotky:

PS Náchod, JSDH Stárkov, JSDH Hronov, JSDH Police n.M., JSDH Velké Poříčí, JSDH Jívka, JSDH Červený Kostelec, PS Broumov, JSDHP Oerlikon Červený Kostelec – FOTO Velké Poříčí

Popis zásahu:

Hasiči vyjeli k požáru suché trávy, který se rozšířil do lesa. Na pokyn VZ byl vyhlášen II. stupeň požárního poplachu a na místo byl vyžádán vyrtulník. Požár na ploše cca 4 ha. Při požáru došlo ke zranění civilní osoby a proto byla na místo povolána ZZS Náchod. Příčinu a výši škody zkoumají vyšetřovatelé HZS a Policie ČR. Výjezd TA-L2, 7 x CAS 24, 3 x CAS 16, 2 x CAS 32, 2 x DA 8, VEA-NISSAN.

-miw-

Sdílet