Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zanedbaná dohlídka po pálení zaměstnala nedaleko Chvalčova na Kroměřížsku dvě jednotky hasičů a lesníky

Po dopoledním povoleném pálení v lesním porostu nedaleko obce Chvalčov zůstalo 26. července 2017 několik neohraničených ohnišť, která nebyla řádně uhašena a zůstala také bez další kontroly.

V odpoledních hodinách pak bylo zjištěno, že se z ohnišť stále kouří, zbytky páleného dřeva doutnají a hrozí opětovné rozhoření a vznik požáru.

O situaci byli profesionální hasiči informováni v 13:53 hodin. K uhašení ohnišť byli vysláni profesionální hasiči ze stanice Bystřice pod Hostýnem, kteří se přesunuli z místa předchozího zásahu a dobrovolní hasiči z Chvalčova.

Na hasiče už čekal hajný, který velitele zásahu informoval, že místo s ohništi je pro cisterny zcela nepřístupné, ale že má k dispozici dvě terénní vozidla, kterými je možné hasiči na místo dopravit.

Až na místo zásahu se dostalo také terénní vozidlo dobrovolných hasičů. To velitel zásahu následně odeslal pro barely s vodou.

Ostatní hasiči zatím pomocí lopat odhrabali hrabanku okolo šesti nalezených neuhašených ohnišť a pomocí tlumic je hasili. Po přivezení vody ohniště postupně prolili.

Zásah, který při řádném dodržení podmínek požární bezpečnosti nemusel vůbec být, zabral hasičům vzhledem ke všem okolnostem téměř tři hodiny. Událostí, která se podle vyjádření správce lesa obešla bez vzniku škody, se bude nadále zabývat vyšetřovatel hasičů.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet