Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z pěti jednotek vystříhali muže z kabiny až za 2,5 hodiny

Dne 3. 4. 2009 v 06:22 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po těžké havárii nákladního auta u Bystřice pod Hostýnem. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem s jedním zásahovým vozem. K posílení byly na místo vyslány i další jednotky profesionálních hasičů z Holešova, Kroměříže, Zlína a Přerova (Olk).

Dne 3. 4. 2009 v 06:22 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po těžké havárii nákladního auta u Bystřice pod Hostýnem.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem s jedním zásahovým vozem. K posílení byly na místo vyslány i další jednotky profesionálních hasičů z Holešova, Kroměříže, Zlína a Přerova (Olk). Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že ve směru na Valašské Meziříčí došlo k vážné havárii nákladního auta zn. Mercedes s nadstavbou na výrobu a převoz betonu.

Řidič naloženého nákladního auta přejel v zatáčkovitém úseku silnice do protisměru a následně havaroval do příkopu a na pole u silnice. Vozidlo se převrátilo na levý bok a uvěznilo řidiče v kabině.

První jednotka hasičů na místo dorazila už za tři minuty od výjezdu. Hasiči se okamžitě pustili do vyprošťování řidiče, který měl v kabině zaklíněné nohy a volant mu tlačil na hrudník. Po natažení hydraulického zařízení však hasiči zjistili, že jejich technika a výbava nebude stačit na roztažení plechů.

Velitel zásahu si nechal přes operační středisko vyslat posilující jednotku s potřebným hydraulickým rozpínacím válcem z Holešova. Jednotka dorazila k havárii za dvanáct minut. Krátce před příjezdem této druhé jednotky došlo k technické závadě na vyprošťovacím zařízení a hasiči u nehody museli na chvíli záchranné práce přerušit.

O několik minut později už pokračovaly vyprošťovací práce s druhým agregátem, ale krátce před půl osmou hasiči narazili na další problém. Přivezená technika z Holešova také nestačila a velitel zásahu požadoval delší nástroje pro roztažení kabiny.

Operační důstojník na místo preventivně vyslal speciální vyprošťovací vozidlo profesionálních hasičů z Kroměříže. Mezitím se už hledaly další možnosti pomoci a zvažovalo se další vyslání speciální techniky. Potřebně dlouhou rozpěrnou tyč hasiči nenalezli v celém Zlínském kraji, ale až na stanici v Přerově.

V rámci mezikrajské pomoci vyjela na pomoc k havárii jednotka profesionálních hasičů z Přerova, společně s další posilující jednotkou profesionálů ze Zlína s vozem na řešení dopravních nehod. Do jejich příjezdu hasiči přizvedli kabinu vozu pomocí navijáku jeřábu a dál se snažili roztahovat sevření v místech, kde ruční technika mohla pomoci. Hasičům se podařilo uvolnit jednu zaklíněnou nohu řidiče.

V 08:20 hod. na místo konečně dorazila potřebná technika a hasiči mohli zahájit finální a zásadní etapu pro vyproštění řidiče. Nejdříve byla kabina roztažena dlouhou rozpěrnou tyčí. Následně bylo uvolněno sevření i na druhé zraněné noze. Řidič byl vytažen ven a předán do péče zdravotnické záchranné služby. Od doby ohlášení havárie na tísňovou linku uběhlo v tuto chvíli téměř dvě a půl hodiny. Velitel zásahu nahlásil vyproštění zraněného v 08:50 hod.

Po celou dobu zásahu byl na místě lékař, který průběžně kontroloval zdravotní stav řidiče. Ten byl při vědomí, ale stěžoval si na necitlivost nohou. Hasiči muže přikryli dekou, jako ochranu proti chladu i proti úlomkům a střepům během vyprošťování. Lékař si vyžádal vrtulník letecké zdravotnické služby, jehož vzlet byl odmítnut pro neupřesnění zranění. Zdravotníci tak museli čekat až na vyproštění. Po vytažení řidiče byl z důvodu dlouhého stlačení dolních končetin prověřován vliv tzv. syndromu zavalení. S těžkým zraněním nohou byl řidič převezen do nemocnice.

Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byla doprava v místě havárie zcela uzavřena. Mimořádně náročné vyprošťování ukázalo na specifickou slabinu v absenci potřebné techniky. Celá událost bude vyhodnocena a získané poznatky budou sloužit pro další školení a výcvik hasičů.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

-kow-

Sdílet