Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Autobus skončil mimo vozovku u Horního Bolíkova, několik osob bylo lehce zraněno

Ve čtvrtek 27. července přijalo Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje zprávu o nehodě autobusu u Horního Bolíkova na Jindřichohradecku.

Ke nehodě vyjely všechny složky intergrovaného záchranného systému, z jednotek HZS to byly jednotky profesionálních hasičů ze stanic Dačice a Jindřichův Hradec, svolána byla také jednotka SDH obce Studená. ZZS Jihočeského kraje vyslala na místo vrtulník.

Po průzkumu na místě nehody podal velitel zásahu zprávu, že se jedná o zájezdový autobus, ve kterém cestovalo 34 pouze dospělých Čínanů. Záchranná služba odvezla do nemocnice celkem čtyři osoby.

Řidič autobusu, cizinec maďarské národnosti, dne 27. července kolem 10:25 hodin řídil ve směru od Telče na Studenou autobus, mezinárodní značka Hungaria, kdy v tomto autobuse převážel celkem třicet čtyři čínských turistů.

Poblíž obce Horní Bolíkov na Jindřichohradecku, ve směru od Telče na Studenou, se pravděpodobně plně nevěnoval řízení autobusu a v mírné levotočivé zatáčce pravou částí autobusu najel na nezpevněnou krajnici vozovky, která se pod hmotností autobusu utrhla.

Řidič se snažil sjetí autobusu mimo vozovku zabránit, kdy s autobusem jel několik desítek metrů, avšak ve svahu pod vozovkou se převrátil na svůj pravý bok a přitom vyvrátil zde rostoucí strom. Při této dopravní nehodě utrpěli tři ženy a jeden muž zranění.

Tři z cizinců byli po ošetření téhož dne z jindřichohradecké nemocnice propuštěni do domácího léčení. Jedna z žen utrpěla přinejmenším zlomeninu ruky, kdy byla převezena do nemocnice v Jihlavě.

Zde se podrobila operačnímu zákroku s hospitalizací a s předpokládanou dobou léčení nejméně dva měsíce.

por. Mgr. Bc. Hana Millerová, Policie ČR

Havarovaný autobus, který sjel do příkopu, byl už v době příjezdu hasičských jednotek mimo vozovku. Hasiči jej zajistili proti požáru a zkontrolovali možný únik provozních kapalin. Komunikace není v místě nehody uzavřena, provoz na místě řídí Policie ČR.

Pro nezraněné cestující byl na místo vyslán evakuační autobus HZS Kraje Vysočina, stanice Kamenice nad Lipou.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet