Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Benešovsku v Prosečnicích u řeky Sázavy shořela chata

Blíže neurčený požár chaty nebo lesa s údajně až 10 metrů vysokými plameny byl na operační středisko HZS Středočeského kraje nahlášen ve čtvrtek 27.7. krátce před 09. hodinou na pravém břehu řeky Sázavy na Benešovsku v katastru obce Krhanice, část obce Prosečnice.

Operační důstojník na místo vyslal 6 cisternových automobilů a další nezbytnou techniku ze stanic profesionálních hasičů v Jílovém a Benešově a také z dobrovolných jednotek obcí Krhanice, Kamenný Újezdec a Týnec nad Sázavou.

Po úzkých cestách v chatové oblasti nebylo možné s hasičskou technikou dojet až k samotnému požáru. Na místě bylo průzkumem zjištěno, že chata, o půdorysných rozměrech přibližně 7 × 4 metry, je celá zasažena rozvinutým požárem.

Sálavé teplo poškodilo poblíž zaparkované vozidlo Škoda. Cizí státní příslušník, který je majitelem chaty, nebyl na místě. Proto vzniklo podezření, že se nachází uvnitř hořícího objektu.

Hasiči nikoho nenašli, po hodinovém zásahu měli požár pod kontrolou a dále probíhaly hasební práce. PČR následně zjistila, že majitel je doma – v zahraničí. Nikdo další nebyl zraněn, proto byla spolupráce se zdravotnickou záchrannou službou ukončena.

Z důvodu zajištění bezpečnosti zasahujících byla v oblasti dočasně odpojena elektrická energie. Hasiči, za pomoci dvou plovoucích čerpadel, zřídili stanoviště pro doplňování vody do cisteren. Za tři hodiny od příjezdu prvního vozidla byl požár uhašen, hasiči se vrátili na své základny. Pouze místní dobrovolná jednotka obce Krhanice zůstala do 17 hodin na místě na dohlídku.

Škoda vzniklá požárem přesáhne 1 mil. Kč, příčina jeho vzniku zůstává v šetření hasičského vyšetřovatele a specialistů z technického ústavu požární ochrany.

Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje
Sdílet