Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Beranidlo alias Sršeň

V případě technické pomoci – otevření bytu nebo požáru bytu, musí často hasiči násilně vniknout do těchto místností skrz hlavní (vstupní) dveře.

V případě technické pomoci – otevření bytu nebo požáru bytu, musí často hasiči násilně vniknout do těchto místností skrz hlavní (vstupní) dveře.

Ve většině případů na tento úkol použijeme vlastní nohu, kdy do dveří několikrát mohutně kopneme, až se otevřou. Protože víme, že zdravá kolena máme jen jedny a na nové nám náš zaměstnavatel nedá, začali jsme hledat nové možnosti a způsoby vyrážení dveří. Mnoho sborů má vyráběná beranidla nebo kupovaná. Kde však zjistit, které je pro hasiče nejoptimálnější?

Požádali jsme o pomoc Policii ČR

No a na koho povolanějšího na násilné vstupy do místností bychom se měli obrátit, než na speciální útvary Policie ČR. Poprosil jsem mého nejlepšího kamaráda pracujícího dlouhou dobu u jedné takové jednotky a ten mi poslal fotku a rozměry jednoho z jejich jednomužných beranidel. K tomuto návodu mi dal pár rad a doporučení. To nejdůležitější doporučení bylo, že si tohle beranidlo poradí se všemi dveřmi krom bezpečnostních. Na takové dveře je potřeba rozbrušovací pila, autogen anebo hydraulika, ale tohle je na jiný článek.

Rozepsali jsme materiál a začali prohledávat zbytky železa, které jsme měli na stanici. Po několika hodinách řezání, broušení a svařování jsme měli své první beranidlo na světě.

Ihned jsme ho vyzkoušeli v našem polygonu u dveří určených na vykopávání. Výsledek byl velice překvapivý a byli jsme nadmíru spokojení. Na řadu přišla povrchová úprava. Doslova za flašku, nám jeden dobrý člověk udělal na beranidlo povrchovou úpravu ze zlatého pozinku.

Nu a tu vznikl i název beranidla – Sršeň.


Po schválení naším vedením jsme si Sršně umístili do vozidla a čekali na první příležitost jej v reálném zásahu otestovat. Asi do týdne jsme měli tu možnost při požáru bytu v panelovém domě. Stačily dvě rány k otevření zamčených dveří. Do dnešního dne jsme vyrobili dalších 5 beranidel, 4 do všech 1. výjezdových vozů v našem okrese a jedno pro jednotku JPO 2/II. Další JPO 2 si podle našich nákresů a rad vyrobila beranidlo své.

K článku přikládáme také fotografie z výroby a hotového beranidla. Pokud by měl někdo zájem si takové beranidlo vyrobit, rádi mu poskytneme dokumentaci ( rozměry, nákres a váhu beranidla), stačí napsat na email: davidfrnka@seznam.cz

Pro Požáry.CZ David Frnka

-kow-

Sdílet