Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru pole u obce Bystřice na Benešovsku byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu

Požár neposekaného pole s pšenicí byl ohlášen v neděli 30. července krátce před polednem. V ten okamžik měl rozsah 400 metrů čtverečních. Na místě však foukal silný vítr, proto při příjezdu prvních hasičů hořelo už na ploše 10 hektarů a oheň se dál velmi rychle šířil směrem na Nesvačily.

Rozšíření požáru do obce se, díky rychlému vyhodnocení situace a následnému zásahu, podařilo zabránit v 12:49 hodin.

Velitel zásahu vyhlásil třetí stupeň poplachu a na místo bylo postupně povoláno 16 jednotek hasičů s 24 cisternami a 3 dalšími vozidly. Díky spolupráci s místním starostou a zemědělci na pole vyjely traktory, které hořící pole oborávaly a snažily se tak zabránit dalšímu šíření požáru.

Na místo byl také z Jihočeského kraje povolán letoun An-2 určený na letecké hašení. Plnění vody do nádrže o objemu 1500 litrů probíhalo na nedalekém letišti. Letadlo provedlo celkem 9 shozů na hořící pole.

Jeden z hasičů se nadýchal zplodin hoření, na místě byl ošetřen zdravotníky, transport do nemocnice nebyl nutný.

Požár se rozšířil na plochu 60 hektarů. Krátce před 14:30 hod. byl požár zlikvidován. Požár způsobilo cizí těleso, které vniklo do žacího ústrojí kombajnu. Škoda byla vyčíslena na 1,1 milionu korun, hasiči uchránili další hodnoty za 2 miliony korun.

Místní dobrovolná jednotka obce Bystřice na místě zůstává na dohlídku nad požářištěm. Zálohu stanice Benešov, pro případ vzniku další mimořádné události v jejím hasebním obvodu, zajistila jednotka dobrovolných hasičů Přestavlky u Čerčan a Vranov.

Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje
Sdílet