Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár hospodářských objektů a pole v Čejkovicích byl založen úmyslně, vznikla škoda za 6 milionů

V neděli 30.7. kolem šesté hodiny odpoledne vypukl ve dvou hospodářských objektech a na přilehlém poli v obci Podhradí – Čejkovice nedaleko Jičína požár.

Na místo vyjeli profesionální hasiči z Jičína a Nové Paky a dále celkem devět jednotek sboru dobrovolných hasičů. Kvůli rozsahu požáru byl vyhlášen druhý poplachový stupeň. Průzkumem na místě hasiči zjistili, že se jedná o požár dvou částečně zděných skladovacích hal naplněných slámou a dále o požár nedalekého pole na ploše několika hektarů.

Na místě se již také nacházela Policie České republiky, jejíž příslušníci během krátké chvíle zadrželi muže, který údajně požár objektů i pole úmyslně založil.

Policisté vyjížděli na oznámení, že se někdo dobývá do zemědělského objektu a po vyrušení majitelem se dal na útěk. Ačkoliv se policistům muže podařilo během půl hodiny dopadnout, muž stihl založit několik požárů a podpálit zemědělské sklady s uloženým senem a slámou a přilehlé pole.

Při zadržení museli policisté použít donucovací prostředky, které kvůli jeho následné agresivitě museli použít i na služebně, kam ho převezli. Uklidnila ho až přivolaná záchranná služba podáním léků.

Prověřením jeho totožnosti policisté zjistili, že se jedná o 30letého cizince z tzv. třetích států, který je na našem území jako turista. Muž byl poté umístěn do cely.

por. Iva Kormošová, Policie ČR


V pondělí 31. července 2017 policisté stanovili způsobenou škodu požárem na výši přesahující 6 miliónů korun. Případ si převzali krajští kriminalisté, kteří ho překvalifikovali na zvlášť závažný zločin obecné ohrožení, z kterého cizince obvinili a nyní mu hrozí trest odnětí svobody od 8 do 15 let.

Co ho k činu vedlo, se zatím policistům nepodařilo zjistit, protože nespolupracuje, nevypovídá, odmítá se k obvinění vyjádřit a téměř nekomunikuje.

por. Iva Kormošová

Hasiči neprodleně zahájili hašení objektů, nicméně s ohledem na pokročilou fázi rozvoje požáru bylo brzy zřejmé, že uchráněné hodnoty budou minimální. K hašení pole bylo povoláno letadlo letecké hasičské služby, které na zasažené ploše provedlo celkem šest shozů vody. Ještě předtím nechali hasiči z bezpečnostních důvodů odpojit v místě hašení elektrické vedení.

Oheň zcela zničil obě skladovací haly a uskladněnou slámu.

Zcela dohašen byl oheň až v pozdních večerních hodinách. Na místě zůstaly jednotky sboru dobrovolných hasičů, které byly pověřené dozorem nad požářištěm a také preventivně obhlížely okolí, zda nedochází k šíření nežádoucího hoření. Vhod přišel v tomto ohledu také déšť, který kolem půl osmé večer pokropil místní krajinu vyprahlou po celodenním tropickém dni.

Při události nebyl nikdo zraněn. Důvod jednání muže, který s největší pravděpodobností celý požár způsobil, je v šetření policie.

mjr. Mgr. Ondřej Sezima
HZS Královéhradeckého kraje
Sdílet