Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár dvou stohů na Zlínsku, vyšetřovatelé nevylučují úmyslné zapálení

Na Zlínsku, konkrétně u obcí Zborovice a Popovice, došlo během 24 hodin dne 5. a 6.4. 2009 k požárům stohů. Podle vyšetřovatelů a Policie ČR nelze vyloučit úmyslné zapálení. Na místě zasahovaly vedle profesionálních jednotek i jednotky dobrovolných hasičů.

Dne 5.4. 2009 v 01:48 hod. byli hasiči informováni o požáru stohu slámy u Popovic.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže se dvěma cisternami, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů z Ratají. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru stohu slámy na poli mezi obcí Zlobice a Popovice. Po příjezdu hasičů hořela jen část stohu. Velitel zásahu rozhodl bojovat proti požáru, a to až do příjezdu majitele.

Pomocí několika proudů vody se hasiči snažili zastavit rozšíření plamenů na celý stoh, což se jim hodinu dařilo. Po příjezdu majitele bylo rozhodnuto, že se stoh nechá vyhořet. Hasiči ukončili hasební práce a dál jen místo požáru kontrolovali. Stoh byl oborán těžkou technikou k zabránění případného rozšíření a nad ránem se začalo s jeho rozhrnováním.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno.

Majitel si vyčíslil škodu na 50.000 Kč. Pro nevyloučený úmysl neznámé osoby je případ nadále v šetření hasičů a policie.

Dne 6. 4. 2009 v 00:03 hod. byli hasiči informováni o požáru stohu ve Zborovicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Morkovic-Slížan s jednou cisternou, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Mozkovic, Zdounek a Zborovic.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru stohu slámy. Jako první na místo dorazili místní dobrovolní hasiči následováni dalšími jednotkami. Velitel zásahu hlásil požár stohu slámy na ploše 10 × 50 metrů. Celý stoh navýšený do šesti metrů hořel a ve větru představoval bezpečnostní riziko pro okolí. Hořící stoh byl vzdálen jen asi pětadvacet metrů od nedalekého areálu bývalého družstva, ve kterém je uloženo velké množství slámy.

Kolem stohu byla suchá tráva přes kterou hrozilo další rozšíření. Hasiči se soustředili na ochranu okolních stohů a hospodářských budov. Pomocí tří proudů vody se jim podařilo požár lokalizovat a velitel zásahu rozhodl nechat slámu vyhořet.

Kolem třetí hodiny ranní bylo místo předáno na dohlídku dobrovolníkům ze Zborovic a Zdounek, kteří prostor hlídali do rána. Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Majitel si vyčíslil škodu na 200.000 Kč.

Příčina vzniku požáru je nadále v šetření hasičů i policie, zvláště pro nevyloučený úmysl neznámé osoby.

Požár vznikl přesně po třinácti měsících, kdy čtrnáct jednotek hasičů likvidovalo ve stejném místě rozsáhlý požár balíků slámy.

Info: HZS Zlínského kraje

-kaw-


Sdílet