Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

O víkendu zasahovali hasiči ve Středočeském kraji především u požárů suchých porostů

K 28 požárům vyjížděly jednotky středočeských hasičů o víkendu 4.-5. dubna. Celkem 11 požárů v souvislosti s vypalováním suchých lesních a polních porostů.

K 28 požárům vyjížděly jednotky středočeských hasičů o víkendu 4.-5. dubna. Celkem 11 požárů bylo se souvislostí s vypalováním suchých lesních a polních porostů.

V sobotu 4. dubna v 10:01 hodin vyjížděla profesionální jednotka hasičů z Kutné Hory a posilová jednotka dobrovolných hasičů obce Nové Dvory k požáru trávy o rozměrech 10×20m do obce Církvice. Hasiči požár zlikvidovali jedním proudem a vrátili se zpět na základnu. Požárem nevznikla žádná škoda.

Na žádost operační střediska vyjela v 10:19 hodin jednotka dobrovolných hasičů z Kácova s jednou cisternou k požáru suché trávy o rozměrech 5×5m do obce Kácov na Kutnohorsku. Hasiči požár zlikvidovali jedním proudem. Požár suché trávy o rozměrech 2×2m v obci Kounice zaměstnal profesionální jednotku hasičů z Českého Broda. Po příjezdu na místo události byl požár uhašen a jednotka se vrátila zpět na základnu.

Celkem pět hasičských jednotek z Rakovníka, Zbečna, Křivoklátu, Sýkořic a Roztok se sedmi cisternami vyjíždělo ve 14:57 hhodin k rozsáhlejšímu požáru lesního porostu mezi Křivoklátem a Městečkem na Rakovnicku. Po příjezdu na místo události bylo zjištěno, že se jedná o požár smíšeného lesa o rozměrech 200×20m. Hasiči nasadili na likvidaci požáru celkem tři útočné proudy. Požár dostali hasiči pod kontrolu až v 16:38 hodin. Konečná likvidace byla provedena v 17:24 hodin. Příčinou vzniku požáru byla nesprávná manipulace se žhavým popelem. Požárem nevznikla žádná škoda, uchráněné hodnoty činí 200 tisíc korun.

V 15:11 hodin byl nahlášen požár trávy o rozměrech 15×3m v obci Kovanice. Na místo události vyjela jednotka profesionálních hasičů z Nymburka, která požár během pár minut zlikvidovala. Požár louky v Kladenské čtvrti Rozdělov zaměstnal v 15:41 hodin jednotky hasičů z Kladna, Hřebče a Pcher. Na místo vyjely celkem tři cisterny a vyšetřovatel požárů. Po příjezdu na místo události bylo zjištěno, že se jedná o požár louky o rozměrech 20×20m. Hasiči zlikvidovali požár třemi vodními proudy v 17:01 hodin. Požárem vznikla škoda ve výši 2 tisíce korun. Uchráněné hodnoty činí 100 tisíc korun.

U požáru trávy o rozměrech 60×3m v obci Koněprusy na Berousnku zasahovaly jednotky hasičů z Berouna a Králova Dvora. Hasiči požár zlikvidovali v 17:29 hodin jedním vodním proudem. Požárem nevznikla žádná škoda.

V neděli 5. dubna v 11:02 hodin byl na tísňovou linku hasičů ohlášen požár trávy o rozměrech 100×20m v obci Nová Ves na Mělnicku. Na místo události vyjely celkem 4 jednotky hasičů z Mělníka, Velvar, Mělníka-Mlazic a Kralup nad Vltavou. Hasiči požár zlikvidovali dvěma vodními proudy. Požárem nevznikla žádná škoda.

U požáru suché trávy a křoví v Berouně u hlavního nádraží ČD zasahovala v 11:58 hodin jednotka profesionálních hasičů z Berouna se třema zásahovými automobily společně s jednotkou dobrovolných hasičů z Králova Dvora. Hasiči nalezli na místě události celkem 3 ohniska o rozměrech 10×20m. Všechna tři ohniska byla ve 12:21 hodin zlikvidována.

V 16:46 hodin byl na tísňovou linku hasičů ohlášen požár trávy o rozměrech 100×50m v obci Březina na Mladoboleslavsku. Na místo události vyjela profesionální jednotka hasičů z Mnichova Hradiště se dvěma cisternami. Hasiči zlikvidovali požár jedním vodním proudem v 17:04 hodin. Příčinou vzniku požáru bylo vypalování suché trávy.

Lukáš Vejvar – Oddělení ZPP Kladno HZS Středočeského kraje

-kaw- 

Sdílet