Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tragicky skončila dopravní nehoda mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem, zemřela řidička

V pondělí 31. července 2017 krátce před půl druhou odpoledne přijali policisté integrovaného operačního střediska Krajského ředitelství policie kraje Vysočina oznámení o velmi vážné dopravní nehodě, která se stala na frekventovaném silničním tahu mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem – na silnici I/38 – u obce Štoky.

Nehoda měla fatální následky – vyžádala si jeden lidský život. Na následky těžkých zranění na místě zemřela osmatřicetiletá řidička osobního vozidla. Její nezletilý spolujedoucí utrpěl těžké zranění, se kterým musel být letecky transportován do zdravotnického zařízení. K dalším zraněním v souvislosti s nehodou nedošlo.

Na místo ihned po přijetí oznámení vyjely všechny složky integrovaného záchranného systému a operační důstojník vyslal k místu nehody nejbližší policejní hlídky. Úsek silnice, kde k dopravní nehodě došlo, zůstal zcela neprůjezdný.

Policisté museli stanovit objízdnou trasu a veškerý provoz odkláněli na silnici nižší třídy od obce Štoky přes Pozovice, Šlapanov, Vysokou do Havlíčkova Brodu. Objízdná trasa sloužila obousměrně. Po třech hodinách se podařilo v místě částečně obnovit provoz jedním jízdním pruhem a dopravu na místě řídili policisté kyvadlově.

Policisté prvotním šetření na místě zjistili, že osmatřicetiletá řidička projížděla s osobním vozidlem Citroen Berlingo po silnici I/38 ve směru od Havlíčkova Brodu a jela směrem na Jihlavu.

Při projíždění mírné a táhlé levotočivé zatáčky, v místě, kde je pro její směr jízdy je vyznačen na komunikaci jeden jízdní pruh a pro opačný směr jízdy jsou na komunikaci vyznačeny dva jízdní pruhy, z dosud nezjištěných příčin přejela částečně vlevo do protisměru.

Zde narazila do protijedoucího nákladního vozidla značky Mercedes s přívěsem. Řidič tohoto vozidla v době nehody předjížděl v levém jízdním pruhu jiné nákladní vozidlo.

Po střetu bylo vozidlo Citroen Berlingo odhozeno zpět do svého jízdního pruhu, kde do něho narazil řidič dodávkového vozidla Opel Movano, který jel za řidičkou osobního vozidla Citroen. Po střetu bylo vozidlo Citroen odhozeno vpravo do silničního příkopu, kde se převrátilo na pravý bok.

Policisté z dopravního inspektorátu Havlíčkův Brod prováděli na místě důkladné ohledání a zadokumentování místa tragické dopravní nehody. Policisté provedli u řidičů nákladního i dodávkového vozidla dechovou zkoušku s negativním výsledkem. U řidičky byla k objasnění příčiny úmrtí nařízena soudní pitva.

Příčina a veškeré okolnosti tragické dopravní nehody je předmětem policejního šetření. Havarované osobní vozidlo policisté zajistili. Při nehodě vznikla hmotná škoda ve výši přesahující částku 350 000 korun.

mjr. JUDr. Dana Čírtková
Policie ČR
Sdílet