Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mistrovství záchranných týmů a složek IZS opět ovládli hasiči z Chebu

V sobotu 8. září 2018 se opět na Pastvinách (Šlechtův palouk) konalo Mistrovství záchranných týmů HZS Pardubického kraje a složek integrovaného záchranného systému – záchrana na vodě. Mistrovství se konalo v rámci projektu Bezpečné pohraničí/ Bezpieczne pogranicze a za podpory Nadace ČEZ a dalších partnerů.

Záštitu nad tímto mistrovstvím převzal hejtman Pardubického kraje JUDr. Martin Netolický, PhD. Mistrovství ČR záchranných týmů se účastnila družstva: z HZS Cheb, HZS Ostrava-Fifejdy, HZS Přerov, HZS Chrudim a Svitavy, dva týmy z Polska (KM PSP w Jelenie Górze, PSP Opole), Policie ČR obvodní oddělení Žamberk, Policie ČR SPJ Frýdek Místek, VZS Náchod a domácí družstva z HZS Ústí nad Orlicí a Žamberku.

Podpořit závodníky přijeli brig.gen. Miroslav Kvasnička, ředitel HZS Pardubického kraje i jeho oba náměstci plk. Aleš Černohorský a plk. Josef Jelínek. Závodu se samozřejmě účastnil i ředitel územního odboru Ústí nad Orlicí plk. Roman Studený.

Dvanáct pětičlenných týmů mělo za úkol splnit hned několik disciplín. Nejprve museli záchranáři projet na vodní hladině člunem slalom, který byl sestaven ze čtyř bójek v řadě za sebou. Po projetí slalomu museli soutěžící provést zacouvání s člunem do kotviště. Na dalším stanovišti museli záchranáři zachránit postiženou osobu z břehu.

Další stanoviště bylo zaměřeno na záchranu osoby z vody. Osoba měla poraněnou páteř. Záchrana a naložení postiženého do člunu musela být provedena šetrně a s maximální ohleduplností. A s pomůckami na fixaci páteře, které muselo mít každé družstvo ve výbavě.

Na dalším stanovišti museli soutěžící předvést ovládání záchranného plavidla (raftu). Každý tým musel také provést kardiopulmonální resuscitaci (kardiopulmonální resuscitaci je metoda, jejíž pomocí oddalujeme klinickou smrt a zamezujeme nevratným poškozením životně důležitých orgánů.

Do kardiopulmonální resuscitace řadíme nepřímou srdeční masáž a plicní ventilaci). Všechny týmy řešily stejnou situaci: postižený byl v bezvědomí, nedýchal, neměl srdeční akci, nekrvácel, bez úrazu a po tonutí. Na dalším stanovišti bylo simulováno ošetření postiženého a následný transport ke stanovišti zdravotnické záchranné služby. Poranění vypadala jako skutečná a vytvářel je pro nás maskér z Českého červeného kříže z Ústí nad Orlicí.

Během závodu se jednotlivým týmům měřil čas, sledována byla odbornost zásahu a za nesplnění úkolů se udělovaly trestné body.

Prvenství z loňského roku obhájilo družstvo HZS Cheb a odvezlo si tak zlatý pohár s vyrytým datem 8. 9. 2018. Druhé místo patří družstvu hasičů Ostravy-Fifejdy a třetí místo patří družstvu HZS Žamberk.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet