Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru domu byli zraněni čtyři lidé

Pět jednotek hasičů zaměstnal v sobotu 4. dubna v noci požár rodinného domu v Havlíčkově ulici v Hrušovanech u Brna.Požár byl hasičům ohlášen v 1.08 hodin, na místě zasahovaly jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Židlochovicích, Pohořelicích a v Lidické ulici v Brně, a dobrovolné jednotky z Hrušovan a Židlochovic. Při jejich příjezdu byl v plamenech jeden z pokojů v přízemí dvoupodlažního domu, oheň se šířil také do další místnosti a dům byl silně zakouřen.

Protože nebylo zřejmé, jestli uvnitř někdo je a dům byl uzavřený, hasiči otevřeli hlavní vchod násilím a dům prohledávali. Při průzkumu uvnitř nikoho nenašli.

Po vypnutí el. proudu a plynu hasiči proti plamenům nasadili dva vodní proudy a vysokotlaký proud, a dům odvětrávali od horkého kouře. Oheň dostali pod kontrolu ve 2.22 hodin. Protože žár silně poškodil také omítku, polystyrénové obložení stropu a také dřevěný strop, při dohašování hasiči rozebírali konstrukci stropu, vynášeli část nábytku a pomocí termokamery vyhledávali skrytá ohniska hoření. Likvidaci požáru hasiči ukončili ve 4.22 hodin.

Obyvatelé domu, 60letá žena a její dva vnuci, kteří jak se později ukázalo stačilio před požárem uniknout do sousedního domu, utrpěli šok a přivolaní zdravotníci je na místě ošetřili. Zdravotníci ošetřili také jednoho dobrovolného hasiče, kterému za límec zásahového kabátu zapadl žhavý kus materiálu a 37letého muže popálil na krku.

Příčinou vzniku požáru bylo úmyslné zapálení, jehož okolnosti šetří policisté. Oheň zničil jeden z pokojů a část sousední kuchyně. Škodu vyšetřovatel HZS předběžně odhadl na 800 tisíc korun.


por. Mgr. Jaroslav Haid – tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-kaw- 

Sdílet