Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Čisté na Rakovnicku zasahují hasiči z druhého stupně požárního poplachu u požáru rodinného domu

První srpnový den v 14:44 hodin byl na Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje nahlášen požár kuchyně v rodinném domě v Čisté na Rakovnicku.

K události byla vyslána profesionální jednotka ze stanice Rakovník, kterou posílily dobrovolné jednotky z Čisté a Jesenice. Po příjezdu prvních jednotek na místo zásahu bylo průzkumem zjištěno, že se požár rozšířil do celého druhého nadzemního podlaží a půdního prostoru domku typu okál.

Majitel byl při požáru těžce zraněn a s popáleninami ho transportoval vrtulník Letecké záchranné služby na popáleninové centrum Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze. Rychlý rozvoj a intenzitu požáru umocnila konstrukce z dřevotřískových panelů, která zároveň komplikovala prostupnost hasební látky.

Po vyhlášení druhého stupně požárního poplachu byla na místo vyslána dobrovolná jednotka z Chrášťan a kvůli větší potřebě dýchací techniky vyjel také protiplynový automobil z centrální stanice v Kladně.

V rámci mezikrajské výpomoci dorazili i dobrovolní hasiči obcí Kožlany a Kralovice z Plzeňského kraje. V době největší intenzity požáru byly nasazeny čtyři útočné proudy z žebříků i z vnitřní zásahové cesty.

V 17:18 hodin nastala lokalizace požáru, po které se jednotky soustředily na rozebírání konstrukcí a dohašovaní ohnisek požáru. Po jeho likvidaci v 18:40 hodin byla na dohlídku požářiště ponechána místní jednotka z Čisté.

Po celou dobu zásahu, kdy teplota vzduchu dosahovala 34 stupňů Celsia, zajišťovala starostka obce zasahujícím hasičům pitný režim a stravu.

Příčinou vzniku požáru je podle zjištění vyšetřovatele vznícení tuku na sporáku, přímé škody vyčíslil na půl milionu korun a uchráněné hodnoty částkou dva miliony.

npor. Ing. Martin Vondra
řídící důstojník ÚO Kladno
Sdílet