Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na ulici Havlíčkova v městě Morkovice – Slížany zasahují hasiči u požáru střechy domu

Hasiči přijali 1. srpna 2017 v 17:44 hodin hlášení o požáru střechy rodinného domu na ulici Havlíčkova v městě Morkovice – Slížany. Oznamovatel hasičům sdělil, že dům má jedno patro a že mu nikdo neotvírá.

Operační důstojník hasičů vyhlásil požární poplach profesionálním hasičům z požární stanice Morkovice – Slížany a Kroměříž, a dále dobrovolným hasičům ze Zborovic, Zdounek a Morkovic – Slížan. Hasiči vyjeli dohromady s pěti automobilovými stříkačkami a s jedním automobilovým žebříkem.

Hasební práce zahájili v 17:48 hodin profesionální hasiči z Morkovic – Slížan. Velitel zásahu potvrdil hořící střechu rodinného domu a vyžádal si pohotovostní službu dodavatele elektřiny a plynu.

Hasiči zasahovali v dýchacích přístrojích. V době soustředění všech jednotek hasiči vytvořili celkem čtyři útočné proudy C a jeden vysokotlaký proud vody. Díky včasnému zásahu plameny nepřeskočily na sousední rodinný dům.

Hasiči nasadili k odvětrání přetlakovou ventilaci. Aby se dostali co nejdříve k ohnisku hoření, museli rozebrat část střešního pláště. V době, kdy se požár dále nešířil, provedli průzkum uvnitř budovy. Zjistili, že se zde nikdo nenalézá.

Na místo se dostavil starosta obce, dcera majitele a vyšetřovatel hasičů. Hasiči poskytli dceři majitele posttraumatickou pomoc, protože byla v šoku. Majitel domu jede na místo požáru.

1. 8. 2017, 21.45 hodin

Vyšetřovatel hasičů provedl důkladné ohledání místa požáru a na zítřejší dopoledne si vyžádal psa na vyhledávání akcelerantů hoření. Příčina zůstává prozatím v šetření Policie České republiky.

Škoda způsobená požárem byla majitelem vyčíslena v předběžné výši 500 000 korun. Včasným zpozorováním a zásahem byly uchráněny hodnoty v předběžné výši 500 000 korun.

Roman Žemlička
HZS Zlínského kraje
Sdílet