Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Beskydský pohár

Česká štafeta atakovala světový rekord

Beskydský pohár, jehož 23. ročník v posledních zářijových dnech proběhl, přinesl v požárním sportu řadu u nás nevídaných výkonů. Do Ostravy se sjela celá řada špičkových reprezentací hasičů z mnoha okolních zemí. Na rozdíl od červnového mistrovství Evropy v požárním sportu se na start postavili i hasiči z Polska a Slovenska.
Celá soutěž, kromě věží, probíhala na krásném vítkovickém stadionu a celou dobu ji provázelo krásné, slunečné počasí.
Hned v první disciplíně, běhu na 100 m/př, předvedl ruský závodník Jevgenij Dubrovin výkon v podobě času 15,95s!!! a připravil tak divákům první lahůdku. O tom, že konkurence byla nevídaná, svědčí i to, že ještě závodník na 22. místě zaběhl čas pod 17 s. Z českých závodníků byl nejlepší Jaroslav Hrdlička (16,60) na 11. místě, pod 17 sekund se ještě „dostal“ Martin Provazník (16,94) a Martin Kulhavý s Pavlem Sádeckým (16,99). Příjemně překvapil Milan Linhart (17,16) a Marek Jarůšek (17,38).
V hodnocení 100 m/př družstev obsadil český A tým 3. místo za Ruskem a Běloruskem.
Druhá disciplína, výstup na cvičnou věž, probíhala na čtyřvěži umístěné v areálu hasičské stanice v Porubě. Zde se vítězným časem 13,80 s (s dopadem na dvě nohy) blýskl Dimitrij Demin z ruského týmu. Z českého týmu byl nejlepší Martin Provazník a Jan Šimíček se shodným časem (14,85), těsně následováni Jaroslavem Hrdličkou a Karlem Rylem, opět shodně(14,96).
V hodnocení věží končíme druzí za Ruskem a před Běloruskem.
Štafety 4× 100 m s hašením ohně na posledním úseku, běhané opět na vítkovickém stadionu, nám přinesly pěkné výkony, trochu smutku, ale i obrovský příslib do budoucna. Česká štafeta totiž atakovala světový rekord! Časy pod 59 s jsou špičkové vždy, ale diváci v Ostravě viděli i něco rychlejšího – české štafety 58,08 s a 58,19 s byly skvělé, ale Rusové časem 56,98 s soutěž štafet stále vedli. Až štafeta ve složení Jaroslav Hrdlička – domeček, Martin Kulhavý – bariéra, Pavel Sádecký – kladina a Milan Linhart – hašení, se pokusila „přepsat dějiny“. Zdolávání překážek i předávání štafety probíhalo s přesností hodinového strojku a hašení ohně proběhlo za takřka plného běhu – po výkřiku „běž!“ Milan přidává, nakonec se ohlíží a trochu přibrzďuje, ale přesto probíhá cílem v neuvěřitelném čase 55,44 s! – bohužel, právě v té chvíli se rozhořívá malý, zapomenutý plamínek v kádi a štafeta je diskvalifikována. Škoda, byl to nádherný výkon. Vítězí tedy Rusko (56,98), časem 58,08 s obsazuje Česká republika A druhé místo před třetím týmem, kterým byla Česká republika B (58,19).
Poslední disciplína – útoky , již neměla gradaci předchozích disciplin a provázelo ji několik technických poruch a následných protestů. Opakované pokusy zamíchaly pořadím, útoky celkově vyhrálo družstvo Česká republika B (28,16) před Slovenskem A (28,70) a třetím Slovenskem B (29,70).
V celkovém hodnocení soutěže si naše družstva vedla velmi dobře, ostatně posuďte to sami.
1. Rusko, 2. Česká republika A, 3. Česká republika B, 4. Slovensko A, 5. Bělorusko, 6. Estonsko, 7. Litva, 8. Polsko, 9. Slovensko B, 10. Maďarsko.
Stále se zlepšující výkony závodníků, což svědčí o dobré práci tria Emil Dopirák – Josef Pěnča – Ivan Ressler, které má reprezentanty na starosti, a také a o dobrém přístupu samotných závodníků.
T. Minarský
Sdílet