Sobota 11. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči lezci cvičili ve vysoké silážní věži na potraviny v Lípě

Dne 7. 4. 2009 se uskutečnilo speciální cvičení hasičů lezců uvnitř silážní věže na potraviny v Lípě. Devítičlenná skupina specialistů hasičů lezců ze stanice Zlín si dnes vyzkoušela záchranu osob z vnitřních prostor vysokých silážních věží v Lípě u Zlína.

Námětem cvičení byla záchrana zraněného zaměstnance, který při kontrole plnění sila spadl do věže pro obilniny. Cílem cvičení pak bylo zabezpečit podmínky pro záchranu zraněné osoby, poskytnut první pomoc a vyzvednout ji z věže. Cvičení přineslo také poznatky z nového prostředí záchrany a seznámení se samotným objektem zděného sila.

Po příjezdu lezců bylo nutné dosáhnout nejvyššího patra sila, kde je systém plnění. Tady došlo k simulovanému propadnutí jednoho zaměstnance, který kontroloval technologie. Vzhledem k nebezpečnému a prašnému prostředí byl dnes figurantem hasič.

Lezci museli připravit systém bezpečného lanoví a kladkostroj, kterým bylo tělo zraněného vytahováno. Dva záchranáři se spustili na dno pětačtyřicet metrů vysoké silážní věže, kde byl nalezen zraněný figurant.

Dolů bylo spuštěno potřebné technické vybavení na fixaci zraněného a pro jeho transport vzhůru. Figurant byl upevněn do popruhů a systému SKED, který zaručuje pevný transport těla v těžkých podmínkách přepravy.

Na lanech bylo transportní lůžko zvedáno v horizontální poloze, což je pro pacienta daleko příjemnější. Také tato technika záchrany byla cílem dnešní akce. Pod dohledem dvou záchranářů bylo postupně lůžko vytaženo až po horní otvor. Tam bylo teprve tělo přetočeno a vytaženo do horního patra.

Podobné cvičení hasiči lezci absolvovali v našem kraji vůbec poprvé, když se nechali inspirovat podobnou akcí při lezeckém instruktorském přezkoušení v loňském roce. Hasiči si pochvalovali náročnost cvičení a nezvyklé prostředí. Zásah komplikovala vysoká prašnost v sile a zvýšený hluk pracovních strojů, který ztěžoval komunikaci záchranářů. Během cvičení hasiči testovali také svou fyzickou zdatnost, a to překonání výšky sila na laně jen za pomoci vlastních rukou a nohou.

Profesionální hasiči záchranáři cvičí prakticky celý rok a lezecké akce postihují velmi širokou oblast prostředí. Lezce jsme měli možnost vidět při záchraně z lanovek, sloupů elektrického vedení, z komínů, z kostelních věží, střech domů vysokých budov, z vysílačů nebo kovových sil. Cvičí se také v jeskyních, studnách, roklinách, na skalách, nad vodou, v korunách stromů apod.

Na sile v Lípě se v minulosti cvičilo jen na vnějším plášti budovy a střeše, včetně podpory vrtulníku Armády ČR.



mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-swo-

Sdílet