Pondělí 20. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hlučínští hasiči zachraňovali zaklesnutou nohu na molu a topící se rodinku

Hned dvakrát během odpoledne 2. srpna 2017 museli zasahovat profesionální hasiči z Hlučína, směna A, u nehod na vodní hladině. Nejprve zachránili ženu a dvě děti, s nimiž se v rybníku Nezmar v Dolním Benešově potopil pevný kajak, podruhé vyprošťovali na hlučínské štěrkovně zaklesnutou nohu desetileté dívenky v ocelovém molu. Obě události vyřešili hasiči z Opavska rychle a úspěšně.

Do Dolního Benešova vyjela ve středu odpoledne (po 16. hodině) jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice Hlučín společně s jednotkou dobrovolných hasičů Dolní Benešov na pomoc topící se rodince ve zdejším rybníku Nezmar.

Hasiči na motorovém člunu zachránili jak matku s dětmi, a to zhruba 250 metrů od břehu, tak pomohli staršímu muži, který jako první vyjel na svém nafukovacím člunu rodince na pomoc a zajistil, že se topící osoby udržely nad hladinou. Hasiči tedy zajistili bezpečný převoz všech čtyř osob na břeh rybníka.

Před osmou hodinou večerní bylo operační středisko hasičů informováno o nehodě na ocelovém mole (pontonu) oblíbené rekreační nádrže Štěrkovna v Hlučíně, kde se si desetiletá dívenka zaklesla levou nohu v otvoru pro odtok vody.

Hlučínští profesionální hasiči po příjezdu na štěrkovnu položili děvče do úlevové polohy, zchladili otok kolene a namazali levou nohu saponátem ke snadnému vytažení. I přes tyto kroky nešla noha vytáhnout.

Ve spolupráci s týmem ZZS MSK byla noha znecitlivěna léky. Poté hasiči nohu vytáhli z díry v molu bez jakéhokoliv zranění. Děvče bylo odvezeno na kontrolu a molo hasiči zajistili před dalším úrazem.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet