Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

První záříjovou sobotu se konal již sedmý ročník Zbirožského hasičského tatrování

I přes nepřízeň počasí přivítal v sobotu 2. září 2017 areál HZS ČR ve Zbirohu rekordní počet návštěvníků na sedmém ročníku Zbirožského hasičského tatrování.

Celou akci zahájil náměstek generální ředitel HZS ČR plk. Daniel Miklós, starostka města Zbiroh paní Tereza Šístková a hlavní organizátor celé akce, pan Vlastimil Studený.

Volby královny mezi TATRAMI se zúčastnilo téměř 700 hlasujících diváků, kteří volili nejkrásnější z 54 soutěžních TATER. Tato nejpočetnější porota nakonec vybrala jako MISS TATRA sympatie Tatru 815 – 7 4×4 Sboru dobrovolných hasičů obce Čistá u Rakovníka.

Odborná porota, která se zaměřila nejen na estetický vzhled, ale také například na to, jak se o Tatru její majitelé starají, korunovala titulem Miss Tatra 2017 krásku Sboru dobrovolných hasičů z Tuchořic, jednalo se o Tatru 815 – CAS 30. První vicemiss se stala svěřenkyně SDH Petrovice a druhou vicemiss se stala Tatra reprezentující červené barvy SDH městyse Liteň.

Letos byla vyhlášena i MISS TATRA Tuning, kategorie, která se nevyhlašuje pravidelně každý rok. Tento titul si odnesla mimořádně zdařilá pouze dva metry dlouhá zmenšenina Tatry 815 –7 SDH Mšeno.

Na Tatrování a v odborné porotě nemohli chybět zástupci společnosti Tatra Trucks a.s. pan Drahomír Lošák a THT s.r.o. Polička pan Jaroslav Lórenc, kteří všem vítězným Tatrám předali krásné ceny.


Posádky Tater soutěžily již tradičně v dovednostním klání při výměně kola na Tatře 815. Do náročné soutěže se přihlásilo celkem 12 posádek. Na dvoučlennou posádku čekala výměna 160 kilogramového předního kola (pro srovnání kolo na běžném osobním automobilu váží 30 kg) a to pouze s pomocí hydraulického zvedáku a klíče na kola.

Nejrychleji to zvládla posádka z HZS Středočeského kraje, konkrétně z Příbrami v zastoupení František Sadílek a Michal Král, kteří dosáhli zatím nejrychlejšího času v historii a to 4 minuty a 40 sekund. Loni byl tento tým třetí s časem 4 minuty a 51 sekund.

Vítězové loňského ročníku Václav Svoboda a Lukáš Kratochvíl z SDH Zbiroh dosáhli letos až na druhé místo. Jejich čas byl 4 minuty a 53 sekund. Třetí byli profesionální hasiči z HZS Královéhradeckého kraje, Martin Bastl a Martin Koníř s časem 5 minut a 17 sekund.


Návštěvníkům se letos představila nová TATRA PHOENIX v limitované edici PRÄSIDENT a patrně nejsledovanější ukázkou byl zásah letištního speciálu Panther. Speciální techniku představil také Záchranný útvar HZS ČR.

Ke skvělé atmosféře Tatrování už neodmyslitelně patří hasičská přípravka předškoláků z Němčovic, kteří si říkají Soptíci.

Děti přijely vlastním hasičským autem a předvedly perfektně secvičenou a okomentovanou ukázku přípravy hasičů i vlastního zdolání požáru. Dále si pak ještě připravily cvičení v historických hasičských uniformách se sekyrkami.


Na ploše o rozloze 4000 m2 si mohli hasičští nadšenci prohlédnout více jak 130 exponátů historické hasičské techniky, z nichž nejstarší pochází už z poloviny 18. století.

Návštěvníci také zavítali do plně vybaveného krytu určeného pro nouzové ukrytí obyvatel a do zařízeného podzemního velitelsko-štábního pracoviště v rámci unikátní expozice ochrany obyvatelstva.

Ani letos nechybělo vyhodnocení dětské soutěže „Dávají za nás ruku do ohně“, která byla na téma hasičský kreslený vtip. Vítězné vtipy si návštěvníci mohli prohlédnout na výstavě v expozici.

Po celý den probíhaly dětské soutěže. Děti musely proudem vody z ruční džberové stříkačky srážet kuželky nebo uhasit hořící hrad a osvobodit ducha.

Na tuto zábavu padlo téměř 2 000 litrů vody. O pohodovou atmosféru se postarala jak jinak než hasičská hudební skupina Bonton Band, která již neodmyslitelně k Tatrování patří.

Sedmý ročník Zbirožského hasičského tatrování připravilo občanské sdružení Naše hasičská minulost společně s generálním ředitelstvím HZS ČR, Skladovacím a opravárenským zařízením HZS ČR a Záchranným útvarem HZS ČR.

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
Ministerstvo vnitra – GŘ HZS ČR
Sdílet