Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár dvou stodol na Bruntálsku po pálení trávy, seniorka vážně zraněná

Vypalování staré trávy se nevyplatilo v úterý 7. 4. 2009 odpoledne sedmaosmdesátileté seniorce z obce Razová (okres Bruntál). Silný vítr přenesl v mžiku oheň na starší stodolu, od níž chytlo další letitější hospodářské stavení. Hasičům se podařilo před ohněm uchránit navazující rodinný domek seniorky a chatu, ale seniorka zaplatila nepozornost popáleninami na obličeji a celém těle, patrně velmi vážnými.

Operační středisko hasičů informoval svědek o požáru stodoly v úterý hodinu po poledni. Na místo bylo ihned vysláno pět jednotek hasičů – jedna ze stanice HZS MSK v Bruntálu a čtyři dobrovolné – z obcí Bruntál, Leskovec nad Moravicí, Litultovice a Horní Benešov.

Přes jejich rychlý příjezd na místo požáru již první ze stodol (půdorys 20 × 8 metrů) hořela vysokým plamenem (uvnitř bylo uskladněno seno, dřevo, další materiál, stroje…) a silný vítr přenesl oheň i do podkroví druhé stodoly (půdorys cca 5 × 3 metry). Hasiči se proto zaměřili především na ochranu rodinného domku, stojícího asi metr od první stodoly, a chaty, navazující na druhou stodolu. Také se jim podařilo omezit oheň ve druhé stodole pouze na podkroví.

Hasiči dostali požár pod kontrolu během hodiny a půl, zhruba stejnou dobu trvalo dohašování. Celková škoda byla předběžně odhadnuta na 100 tisíc korun. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost majitelky rodinného domu a shořelé stodoly. Nedala tak na četná varování hasičů…


por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-swo-

Sdílet