Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zahoření v prostorách garáže v obci Bílovice-Lutonín se rozšířilo na několik objektů, škoda je skoro dvoumilionová

Šest jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů aktuálně zasahuje u požáru několika objektů v obci Bílovice-Lutonín. Původní zahoření v prostorách garáže se následně rozšířilo na přilehlý rodinný domek a také na část budovy obecního úřadu. K drobnému zahoření dřevěného odpadu došlo i na nedalekém dvorku.

K místu události operační středisko vyslalo z profesionální požární stanice v Prostějově posádky tří cisternových vozidel za následné pomoci dobrovolných hasičů Lutonín, Kostelec na Hané zanedlouho také Přemyslovice a Čechy pod Kosířem. Posílení zasahujících jednotek aktuálně doplní profesionální jednotka z požární stanice v Olomouci.

Hasičům se zhruba po půlhodině podařilo nebezpečnému počínání ničivých plamenů zabránit. Jde o velmi náročný zásah, tropické teploty rychle vysilují zasahující hasiče a je nutné provádět častější střídání. Hasiči pokračují v postupném procházení a vyklizení požárem zasaženého vybavení ve vyhořelých prostorech.

V prvotní fázi bylo nutné rovněž zabránit rozšiřujícímu zahoření tepelné izolace na sousedícím obecním úřadě. Plameny bohužel zcela poškodily rodinný domek a je nutné střešní krytinu postupně rozebrat a dohasit drobná ohniska.

Co stojí za příčinou vzniku požáru je aktuálně v šetření, prvotní odhady hovoří o škodě 1,6 mil. korun českých.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet