Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Během dlouhého putování dostal „nápad“, zapálil klestí mezi Rynolticemi a Chrastavou

Ve čtvrtek 3. srpna, krátce po poledni, vyjížděli policisté spolu s hasiči k požáru klestí v těsné blízkosti rychlostní komunikace R 13 v lokalitě zvané Rozkoš.

Po práci lesních dělníků zůstaly, jako němí svědkové lidské činnosti, na okraji lesa mezi Jitravou a Chrastavou, jen kupy smrkového klestí. Těch si na procházce z Polska do České Lípy povšiml 34letý „výletník“.

Na úrovni jedné z hromad dříví, jej zřejmě z monotónnosti dlouhé cesty, přepadla jen těžko uvěřitelná myšlenka. Aby na sebe upoutal pozornost, a aby prý o něho bylo nějak postaráno, rozhodl se hromadu klestí podpálit. I tak se také stalo a o nezaměstnaného 34letého muže bylo posléze „postaráno“.

Hustý kouř valící se přes rychlostní komunikaci zaměstnal jak čtyři jednotky hasičů, ale také další policejní hlídky, které nejen že pátraly po pachateli, ale také řídily dopravu v omezeném úseku silnice.

Policisté, upozorněni několika svědky na osobu paliče, spatřili v podrostu na kraji lesa postavu muže, odpovídajícího popisu. Ten „zíral“ do plamenů a na práci zasahujících hasičů.

Muž se policistům ze zapálení klestí bezprostředně doznal a ti se o něj „postarali“. Po převozu na služebnu, kde jej k celé věci vyzpovídali, skončil muž v policejní cele.

Na podpáleném klestí o objemu takřka 240 metrů krychlových, způsobil Českolipák škodu přes 14 tisíc korun. Štěstím bylo, že se požár hasičům podařilo velmi rychle uhasit a plameny tak nepřeskočily do vyprahlého lesa.

Ve zkráceném přípravném trestním řízení, sdělili policisté 34letému muži podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci, za což mu v případě odsouzení, může hrozit trest odnětí svobody až na jeden rok.

por. Bc. Robovský Vojtěch
Policie ČR
Sdílet